Visa endast rubriker

Medeltidens Lundabor drack öl och odlade


Glöm att klostren förde örterna till stan. Gropen under Saluhallen ger ny bild
av Lund på 1000-talet.

Redan 1000-talets Lundabor hade trädgårdar och odlingslotter. Det visar några
av utgrävningsfynden vid Saluhallen.

– Många tror att kunskapen om att odla grönsaker och kryddor stammar från
klostren. Men här i Lund visar våra fynd att människor sysslade med
trädgårdsodling långt innan klostren byggdes.

Det säger Jens Heimdahl, geolog och växtekolog från Riksantikvarieämbetet i
Stockholm, som hjälper Lundaarkeologerna att tolka de kulturlager som grävs
fram mellan Saluhallen och Botulfsplatsen.

– Han är naturvetare och vi humanister. Det ger en bra dialog. Arkeologi
lämpar sig väl för tvärvetenskapliga studier, säger arkeolog Gunilla
Gardelin.

Jens Heimdahl forskar kring hur den småskaliga odlingen uppstod i Sverige och
vill slå hål på "klostermyten," den starka föreställningen att det var
munkar och nunnor som skapade kulturväxterna.

– Visst var klostren tidigare i södra delen av Europa. Men här i Lund förekom
trädgårdsodling långt före klostertiden, säger han.

I den djupa grop som grävts ut vid Saluhallen har arkeologerna hittat
välbevarade rester av tyg och läder.

Gunilla Gardelin visar upp fynden som när de plockats upp ur den fuktiga
gropen nu måste förvaras i kylskåp.

– Gropen kan visa sig vara en brunn. När vattnet blev sämre användes brunnar
för att slänga avfall. Vi har hittat rester av både mänsklig latrin och
gödsel, berättar hon.

Tygbiten har rödbrun färg och är vävd i tvåskaft. Den kan vara rester av ett
slitet klädesplagg som använts som toapapper.

Läderbitarna är en del av en skosula och en bit av ett kängskaft. Fynden är
från 1200-talet eller tidigt 1300-tal.

I gropen har Jens Heimdahl också hittat välbevarade rester av kryddor och
grönsaker som dill, kål och palsternacka och medicinalväxter som läkemalva
och opievallmo. Här finns också spår av fruktträd som äpple, krikon och
körsbär.

– Människorna verkar ha odlat här redan från tusentalet, alltså från det allra
tidigare stadsskedet, säger han.

Andra fynd är pors och humle som användes till att smaksätta öl.

– Öl var en mycket viktig dryck, både för vuxna och barn, berättar Gunilla
Gardelin.

Utgrävningarna pågår under hela juli månad.