Visa endast rubriker

warning: Creating default object from empty value in /data/0/5/0509a8f6-7255-4632-ab0f-a5dee1d92ed7/nyheteronline.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Dalarnas Län

dalarna Dalarna är ett spännande och variationsrikt län som är svårt att sammanfatta på några korta rader. Här hittar du dalahästar och falukorv, opera och folkmusik, industrier och fäbodar, bygdespel och teatrar, samt mycket annat. Talande för Dalarnas län är att det nya möter det gamla inom en mängd områden. Dalarnas landskapsblomma är blåklocka och landskapsdjuret berguv. Länet har 15 olika kommuner. I Dalarna finns ett antal besöksmål som har fått tre stjärnor i Michelins turistguide, däribland Vidablick, Björkberget Siljansnäs, Gesundaberget och Städjan Nipfjället. Samtliga har fått den höga utnämningen på grund av den slående utsikten.

Letar du efter nyheter från Dalarnas län? Undrar du vad politikerna har tagit för nya beslut, hur vädret kommer att bli eller hur det lokala fotbollslaget klarade sig i senaste matchen? På Nyheteronline.se hittar du alla nyheter från Dalarna, oavsett storlek.

Två dalakockar i semifinal

Två kockar från Dalarna har gått vidare till semifinal i tävlingen Årets Kock. Den 22 oktober i Malmö tävlar båda kockarna om en plats i finalen i Globen i Stockholm i början av februari nästa år.

Hög medelålder bland nämndemän

Regeringen vill att de politiska partierna ser till att föryngra nämndemannakåren. I dag är bara 16 procent av nämndemännen vid landets domstolar under 45 år.

Rånförsök i centrala Falun

Vid 02.15 i natt försökte tre män stjäla en kvinnas plånbok på Vasagatan i Falun. Rånförsöket misslyckades och männen avvek från platsen.

Mora IK lånar från Brynäs

Efter matchen i går berättade Moras klubbledning att de båda Brynästalangerna, backen Simon Löf och forwarden Joachim Rodin ansluter till truppen på lån fram till jul.

Storseger för Mora

Mora vann stort hemma mot Almtuna med hela 7-2. Publiken fick se två lag som satsade på en rolig och offensiv ishockey. Efter en jämn första period så tog Mora över. Laget var effektivt och straffade Almtuna hårt för gästernas misstag.

Anhörigstödsgrupper för psykisk ohälsa startas

På fyra ställen i länet håller anhörigstödsgrupper på att startas för personer som lever tillsammans med en person som är drabbad av psykiskt ohälsa. För trots att det är hela familjen som drabbas om tonåringen där hemma mår riktigt dåligt så är hjälpen fokuserad på den sjuka/e.

Ungas livsvillkor kartläggs

23 kommuner i landet startar från och med i dag, onsdag, undersökningar om unga människors livsvillkor. Tre av kommunerna är Borlänge, Ludvika och Smedjebacken.

Jennie Johansson fortsätter att imponera

Jennie Johansson från Hedemora fortsätter att imponera med fina resultat. Vid världscupen i simning i Peking vann hon 50 meter bröstsim på tiden 30.68. Therese Alshammar vann 50 meter fjäril och Lars Frölander kom tvåa på 100 meter fjäril. Tiden 51.61 är det snabbaste lopp han gjort på åtta år.

Gruvarbetarna följer räddningsarbetet i Chile

Gruvarbetarna i Garpenbergs gruva har med intresse följt räddningsarbetet i den chilenska gruvan där 33 gruvarbetare suttit instängda i många veckor.

Radion ska få invandrare att lära sig svenska

Sveriges Radio Dalarna delar ut radioapparater i Borlänge till invandrare som ett led i att få fler lyssnare, men också att påskynda språkinlärandet.

Stjärnsunds skola läggs ner

Utbildningsnämnden i Hedemora har i dag beslutat att skolan i Stjärnsund läggs ner redan höstterminen 2011. Hedemoras skolor ska totalt spara tio miljoner kronor och cirka 20 tjänster kommer att försvinna under nästa år. Sparförslaget ska behandlas av kommunstyrelsen senare denna månad.

Fortfarande hög ungdomsarbetslöshet

Det är stora regionala skillnader i arbetslösheten i Dalarna. Det framgår av de siffror, som Arbetsförmedlingen i dag presenterat och som gäller för september månad.

Bröder misstänkta för mordförsök släppta

De två bröder, 21 och 29 år, som suttit häktade misstänkta för förberedelse till mord på sin mor släpptes i går på fri fot, enligt Avesta Tidning. Misstankarna mot männen kvarstår dock.

Antonio Lindbäck byter klubb

Den tidigare Masenföraren Antonio Lindbäck byter klubb till nästa säsong. Han lämnar Piraterna och kommer i stället att köra för Kumlalaget Indianerna i elitserien i speedway.

Fängelse för kvinnomisshandel

En 51-årig man från Borlänge har av Falu tingsrätt dömts till sex månaders fängelse för flera brott. Bland annat fälls han för att ha misshandlat en kvinna. Han ska exempelvis ha sparkat henne mot huvudet.

Carl Larssongården satsar på ungdomar

Carl Larssongården i Sundborn ska nu försöka locka fler skolungdomar. Ett speciellt projekt, som vänder sig till skolorna i främst Falu kommun, har redan påbörjats

Kameraövervakningen utökas i tingsrätten

Länsstyrelsen har gett Falu tingsrätt tillstånd att utvidga sin kameraövervakning med ytterligare två kameror i allmänhetens väntrum. Sedan tidigare har tingsräten tillstånd att ha fyra kameror i allmänna utrymmen.

"De tänjer på gränserna"

Kommuner i norra Dalarna går samman i ett upprop mot Länsstyrelsens sätt att behandla bygglov på strandnära tomter. Men Länsstyrelsen tycker att det är kommunerna som gör fel.

"Bra att förebygga innan skadan sker"

Idag presenterade Socialstyrelsen riktlinjer om hur man ska kunna förebygga sjukdomar. Bland annat så ska läkare ställa flera frågor om patienternas levnadsvanor. Bra, tycker folk på stan!

SSAB öppnar forskningscenter i USA

SSAB öppnar i dag ett nytt forsknings- och utvecklingscenter i Iowa i USA.