Visa endast rubriker

Mäklare om skillnad i pris


Varför större skillnad i Lund?

Rolf Hettinger, driver mäklarfirman Hettinger. Mäklare i Lund sedan 33 år.

Varför är skillnaden mellan annonserat pris och slutpris större i Lund än i Malmö?

– Lund är en mindre och mer intensiv marknad med stor efterfrågan. Arbetstillfällen kring Universitet, Ideon etcetera lockar också till sig en mer välutbildad och köpstark kundkrets.

Samtidigt är skillnaden lägre än i Stockholm. Varför?

– Stockholmsmarknaden och Skånemarknaden ser helt olika ut. Vi har ett annat lynne, och våra danska grannar, som har ett annat system, kanske påverkar något.

Förekommer det lock­priser i Lund?

– Jag skulle önska att det inte gjorde det. Det finns nog företag som går ut med lägre priser för att få en viss köpgrupp som de kan bearbeta vidare. Det kommer nog alltid att förekomma. Men man ska försöka hitta en prisnivå som är rimlig. Alla gör dock missbedömningar ibland där skillnaden mellan utgångspris och slutpris blir stor, åt båda hållen.

Ulf Lindwall på Magntorn och Lindwall. Mäklare i Lund sedan 32 år.

Varför är skillnaden mellan annonserat pris och slutpris större i Lund än i Malmö?

– Jag måste erkänna att jag är förvånad över de här siffrorna. Jag trodde att det skulle vara tvärt om eftersom Malmö är en större stad. Och lockpriser, i den mån det förekommer, är ju ett storstadsfenomen. En möjlig förklaring skulle kunna vara att mäklare i Malmö går ut med högt pris i större omfattning än i Lund som ett sätt att krydda det föreslagna priset inför säljaren. Sen är det ett hårdare tryck i Lund eftersom objekten är så pass mycket färre än i Malmö.

Förekommer det lockpriser i Lund?

– Inte mig veterligt, nej. De kunder jag träffar har inte uttryckt att de har varit föremål för det. Vi eftersträvar att gå ut med ett pris som vi vet att säljaren är beredd att acceptera och som också är baserat på ett sannolikt värde på huset. Jag ser inte mig själv som våldsamt unik i det här synsättet, och de som jag umgås med inom Mäklarsamfundet har ett likvärdigt resonemang. Jag tror inte det är något etablerat i Lund och vi brukar själva hänvisa till att det finns undersökningar som visar att lägre utgångspris inte alltid ger högre slutpris.

Per Karlqvist, driver mäklarfirman Husera i Lund sedan åtta år.

Varför är skillnaden mellan annonserat pris och slutpris större i Lund än i Malmö?

– Några av de stora aktörerna började sätta lägre utgångspriser förra året. Priser som säljarna inte accepterar utan budgivning. Vi andra mäklare som har försökt hålla ett rimligt utgångspris, vi har fått problem. Köparna räknar med att priset ska gå upp så mycket att de missar att gå på visningar där utgångspriset är högt.

Tvingas inte ni också att sänka utgångspriserna då?

– Ja, exakt så är det. Vi tog i våras ett beslut om att vi måste agera på samma sätt för att få lika många spekulanter till våra visningar. Vi vill inte ha det så här men vi är tvungna att följa efter.

Förekommer det lock­priser i Lund?

– Ja. Det här är ett problem som tog fart redan förra året. Eftersom marknaden lärt sig att utgångspriserna går upp tvingas andra mäklare följa efter och sänka utgångspriserna. Erik Olsson har till exempel valt att kalla sina utgångspriser för ”budstart”. När fastighetsmäklarnämnden var nere i våras berättade de att de fått in många anmälningar om problemet med lockpriser. Jag hoppas att de lyckas i sitt nya försök att stoppa det här.