Visa endast rubriker

Lundaborna uteblev från diskussion

Mejeriet smörade under måndagen för väljarna. Skoldebatt på eftermiddagen med ungdomsförbunden, kultur på kvällen med de äldre politikerna. Publiken bjöds på både bullshit, Churchill och kulturkitt.Skoldebatten gav nära fullt hus. Till kulturdebatten kom det tolv personer. Så även om debatten flyttats från konsertsalen till det betydligt mindre kaféet, blev det smått pinsamt glest mellan de närvarande.

Det är oklart varför Lundaborna, alla var välkomna, ratade kulturdebatten men det kan inte förklaras med för ”torra” omständigheter.

Baren var öppen och panelen bestod av fullödiga Lundapolitiker i form av Oskar Krantz (FP), Daniel Stolt (V), Zoltan G Wagner (KD), Joakim Friberg (S), Christer Wallin (M), Petter Forkstam (MP) och Börje Hansson (C).

Statsvetardoktoranden Mi Lennhag var moderator och inledde med att fråga varför kulturpolitik är viktig.

– Kultur är kittet som håller ihop oss, det som definierar oss och vår samvaro, svarade Zoltan G Wagner (KD) och tillade att han inte tycker att politiker ska styra för mycket.

Daniel Stolt (V) valde att citera en politisk meningsmotståndare; Winston Churchill.

– Under kriget föreslog en politiker att man skulle skära ned på kulturbudgeten till förmån för försvarsbudgeten. Då svarade Churchill: Om vi skär ned på den, vad är det då vi ska försvara? Den lokala kulturpolitiken är viktig. Vi politiker ska inte styra innehållet, men det är omöjligt för oss att inte påverka kulturutbudet med våra beslut, sa Stolt.

Det polemiska utspelet möttes med försonande ord från Oskar Krantz (FP):

– Vi är rörande överens om att kultur är viktigt, men är inte överens om vägen dit, sa Krantz och fick medhåll av Christer Wallin (M).

Lennhag frågade om vilken kulturfråga som är viktigast i Lund. Även här fanns konsensus i svaren: barn och ungdomskulturen är viktigast. Det ledde debatten vidare till situationen för kommunens Kulturskola för barn och ungdomar 5-19 år. Daniel Stolt blev återigen polemisk.

– Om ungdomarna är så viktiga så undrar jag varför ni höjt avgifterna till Kulturskolan. Den viktigaste frågan under nästa mandatperioden blir att pressa ned avgifterna, sa Stolt.

Christer Wallin (M) replikerade:

– Avgifterna är relativt låga i förhållande till andra kommuners avgifter. Det som behöver göras är att bygga ut Kulturskolan så att köerna kortas. Jag tror inte att någon avstår från Kulturskolan på grund av avgifterna.

Lennhag undrade om partiernas inställning till förslaget att företag ska få göra skatteavdrag om de stödjer kultursatsningar.

– Det är ett jättebra sätt om det kan komma in pengar, svarade Petter Forkstam och blev ackompanjerad av en svag saxofonslinga från en av de närliggande replokalerna.

När Stolt opponerade sig mot avdragsrätten kallade Oskar Krantz det för ”vänsterrädsla” och påminde om att Mejeriet är uppfört med tillskott av privata pengar från en stiftelse.

Frågan om Lund behöver ett nytt kulturhus väckte debatten. De rödgröna har ett vallöfte om ett nytt kombinerat kultur/konserthus medan de borgerliga hävdar att en ombyggnad av Stadshallen till kulturhus är tillräcklig.

– Visst kan vi utveckla våra befintliga lokaler men det löser inte problemet med att vi inte kan ha de arrangemang vi vill ha i stan, sa Joakim Friberg (S).

De borgerliga anförde främst ekonomiska argument mot ett nytt konsert/kulturhus.

– Drömmar kan man ha, men det finns en ekonomisk verklighet också. Med ett hus för en halv miljard eller mer riskerar andra verksamheter bli lidande, sa Oskar Krantz.

– Jag ger hellre mer pengar till Mejeriets verksamhet än betalar räntor på ett hus, sa Börje Hansson (C).