Visa endast rubriker

Barnfamiljer gillar stadsdelen på väg uppåt

Foto: Anna Bank

Det rör på sig i Lund. Ibland dundrar lyftkranarna och förändringen går inte att missa. Andra gånger byter en stadsdel långsamt skepnad. I ett par artiklar tittar vi på områden i förändring.Det går bra för Nilstorpsborna. De får allt högre lön och förmögenheterna växer. Ett radhus kan idag kosta upp till sex miljoner i vad som enligt vissa är på väg att bli Lunds nya Professorsstad.

Från den rymliga balkongen i söderläge ser man ut över Nilstorp. Lummig grönska och endast ett mycket avlägset brus från E 22:an tränger igenom fågelkvittret.

– Här skulle det inte vara så dumt att bo, säger Erik Andersson och skrattar.

Han och frun Hedvig är och tittar på huset som är till salu på Päronvägen. Men några spekulanter på villan med ett utgångspris på nästan åtta miljoner är de inte.

– Vi är bara nyfikna. Vi har följt huset sen det byggdes men aldrig varit inne, förklarar Erik Andersson.

De flyttade själva till Nilstorp 1968, två år innan huset på Päronvägen byggdes. Sitt eget hus köpte de för 265 000 kronor.

– Våra föräldrar tyckte inte vi var kloka som köpte ett så dyrt hus, säger Erik Andersson.

Hedvig Andersson fyller i:

– Nu säljs husen för 3–4 miljoner. Om det är någon som flyttar ut.

Det senaste året
har huspriserna stigit med 11 procent i Lund enligt siffror från M
ä
klarstatistik. En av anledningarna till att priserna stiger som
de gör i Nilstorp är just att det inte är så många som flyttar härifrån när de väl slagit ner bopålarna.

– Det finns ganska få friliggande hus här och det är inte så ofta de är till salu, förklarar mäklaren Johanna Larsson från Fastighetsbyrån i Lund.

Stadsdelen Järnåkra/Nilstorp har sina ytterkanter vid Malmövägen och E 22:an. Såväl studentområdet Ulrikedal som Planetstaden och höghusen vid Karhögstorg ingår. Något som gör att den vanligaste boendeformen i stadsdelen är hyresrätt även om fördelningen mellan hyresbostäder, bostadsrätter och hus är relativt jämn.

– Det är många barnfamiljer som vill hit. Man kan promenera in till centrum med en barnvagn och Järn­åkraskolan är en väl ansedd skola, säger Johanna Larsson om Nilstorp.

Mellan 2003 och 2008 klättrade Järnåkra/Nilstorp förbi stadsdelarna Centrum och Linero i inkomststatistiken. En genomsnittlig Järnåkra/Nilstorpsbo tjänade 2008 drygt 20 000 kronor i månaden. Sett till siffrorna ser det ut att vara en stadsdel som är på gång. Något som också mäklaren Johanna Larsson märkt av.

– Nilstorp har blivit populärare de senaste åren. I förra veckan sålde jag ett radhus för sex miljoner. Sex miljoner, för ett radhus, säger Johanna Larsson.

Också mäklaren Markus Hedhill på Bjurfors har märkt av prisökningen i området.

– Priserna har ökat i hela Lund och kanske ännu mer på Nilstorp. Husen där ligger centralt men är prismässigt ett steg under de allra dyraste områdena som Professorsstaden, säger han.

Markus Hedhill, som själv bor i Nilstorp, har märkt av ett pågående generationsskifte i området. Äldre flyttar ut och nya barnfamiljer flyttar in precis som när Hedvig och Erik Andersson flyttade in på 1960-talet.

– När vi flyttade in var vi yngst på gatan, idag är vi nästan äldst, säger Erik Andersson.

Finns det ingenting som är dåligt med att bo här?

– Nej, då hade vi inte bott kvar så länge.