Visa endast rubriker

7000 i Lund får nya adresser


36 000 skyltar ska bytas i största adressändringen i landet.

LUND. Under våren pågick en intensiv och stundtals på gränsen till hetsig debatt om adresserna i AF-bostäders studentboenden. I det längsta försökte studentbostadsföretaget slippa genomföra denna stora ändring som kostar nio miljoner kronor.

Myndighetssverige genom Lantmäteriet var den starkaste parten och AF-bostäder fick underkasta sig den lagstiftning som avgör hur en adress ska vara konstruerad. I det gytter av studentrum som finns på bland annat på Norra Fäladen var det inte mycket som stämde.

Ett intensivt arbete har föregått det praktiska adressändring som påbörjas på måndag. Räddningstjänsten och polisen har medverkat för att det ska gå så smärtfritt det bara kan. Systemet bygger på att räddningsfordonen ska hitta rätt från första dagen. Ambulanser, brandbilar och polisbilar har dubbla adresser där gammal adress översätts till ny och tvärtom.

Också Posten är en samarbetspartner som medverkat i planeringen. Under en dag efter skyltbytet delas ingen post ut för att postsorteringen ska hinna fungera.

Hos AF-bostäder bor 7 000 personer. I stort sett alla berörs av ändringen. Alla får inte ny adress men väl nytt lägenhetsnummer. De nya numren stämmer inte överens med den numrering som AF-bostäder tidigare haft för sina rum och lägenheter.

Det är till Ulrikedal, Sparta och Delphi som personal med skruvmejslar rycker ut först. Områdesskyltar, dörrskyltar och brevlådemärkning ska ändras. På en del områden är till och med cykelställ och parkeringsplatser märkta med rumsnummer. Allt ska bytas.

I oktober upprepas processen på Kämnärsvägen. I november blir det nya adresser på Parentesen, Studentlyckan, Magasinet och Tomegapsgatan. På Vildanden och Klosterängen sker adressbytet i december.