Visa endast rubriker

Vårdplatserna slut på SÄS Borås? patienter får vänta i timmar

Patienter har tvingats vänta onödigt länge, och ambulanser har fått styras om till andra sjukhus eftersom det är fullt på flera avdelningar på SÄS.

Under ett möte igår beslutade därför ledningen för sjukhuset att göra en genomgång av antalet vårdplatser.

Efter två allvarliga olyckor i måndags hade akuten på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås fullt upp. Under tre timmar styrdes ambulanser om till andra sjukhus.

– Detta är en rutin som används i regionen, säger kommunikationschefen Maria Bohlin.

Och problemen fortsatte även i går då många patienter blev sittande på akuten i flera timmar eftersom det inte fanns någon ledig plats på avdelningarna.

Tidigare har BT berättat om gravida Hengamhe Nijatinamini som fått tillbringa natten i ett så kallat hygienutrymme istället för i sitt rum på sjukhuset på grund av platsbrist.

– Vi har en väldigt hög belastning på sjukhuset just nu. Och det har varit så en längre tid, säger chefläkare Jerker Isacson.

Vad det beror på vet han dock inte, men att det skulle ha att göra med bantningen på Skene lasarett förnekar han.

– Nej, men varför vi får ovanligt många patienter just nu vet jag faktiskt inte.

En av dem som drabbades under gårdagen var Sven-Olof Karlsson. Efter att ha fått ett plötsligt yrselanfall föll han och skadade huvudet.

– Klockan tolv var jag klar och skulle flyttas till en avdelning på sjukhuset, men eftersom det var fullt får jag stanna på akuten, säger han.

Först klockan 17 blev det en säng ledig på rätt avdelning för Sven-Olof Karlsson.

Hans fru, Kerstin Karlsson, har själv arbetat många år inom vården och hon är upprörd.

– Jag tycker synd om både patienterna och personalen. Så här ska det inte behöva vara. För visst är det konstigt att de bygger om och hänger upp fin konst på väggarna när allt patienterna bryr sig om är att få en sängplats när de behöver, säger hon.