Visa endast rubriker

Utställning full av energi

Nu ska kulturella gränser sprängas i Ulricehamn.

Under lovet kommer en multmedial konstutställning att ordnas i Smedjan på Boråsvägen. Både kulturella, samhällspolitiska och åldermässiga murar hoppas man då riva.

Ulricehamn. Det är Erin Winslow som är den drivande kraften bakom det hela. Själva utställningen kallas ”Steampunk extravaganza” och ska ta besökarna med på ett äventyr under höstens skymningar.

I alla fall heter det så på affischen.

– Jag ville göra något nytt och har sneglat lite på Sjuhäradsfestivalen. Under skollovet ordnas en del för de yngre barnen, men ingenting för ungdomen. Därför gör vi detta bland annat för dem, säger Erin Winslow.

Den utlovade resan ska ske i andan av H G Wells och Juless Verne, av luftskepp och Nikola Tesla, av gör-det-själv och alternativ historia.

– Det blir mycket fantasi blandat med lite teknikhistoria. Här kommer att finnas projicerade bilder, foton, kläder, skulpturer och bygga-själv-aktiviteter.

Utöver Erin Winslow deltar Bengt G Eriksson och Nils Hägerstam i projektet. Nils visar animerad film på duk och Bengt G Eriksson skulpturer med mera med ett genomgående tema av återanvänd metall. Erin själv visar kläder och fotokonst.

– Kläderna är egendesignade med inspiration från 1800-talet. Det handlar mycket om återvinning och ekologi, som obesprutad bomull, konstaterar Erin.

Tema jordens resurser

Ett övergripande tema i det hela är jordens resurser och hur de överutnyttjas. Att en ekonomisk, ekologisk och politisk katastrof hotar om inget radikalt görs inser allt fler.

Titeln Steampunk syftar på detta. Ångan var drivmedel före oljan och punkarna på 1960-talet protesterade mot den rådande samhällsordningen.

– De insåg tidigt vartåt det barkade, att något måste hända.

Erin Winslow påpekar att man redan på 1860-talet var långt framme med vad vi idag kallar alternativ energi. Bland annat diskuterades solenergi livligt. Men sedan kom oljan och allt vändes upp och ner.

– Oljan blev världsfrälsaren. Det var i den framtiden fanns. All forskning och utveckling var knuten till oljan. Och så är det fortfarande till största delen. Oljan trycker ner oss.

I ett av verken visas hur USA, och med dem övriga världen, är fångar under oljeoket. Jakten på terrorister och insatserna i arabländerna handlar ytterst om att skydda oljan åt västvärlden, menar Erin Winslow.

Även för yngre

Nu hoppas hon och medarrangörerna att mycket folk ska komma och titta, engagera sig, tycka till och så vidare. Och för den som vill finns ett trämekano att bygga.

Allt från de yngsta till de äldsta hoppas man få besök av, men framför allt ungdomar. Därför lockar man även med häftig musik.