Visa endast rubriker

Ulricehamn vill minska på ungdomsfylleriet

Öckerös ungdomar dricker, röker och skolkar mindre. Nu vill Ulricehamn ta efter.

Hur ska man utrota ungdomsfylleriet i Ulricehamn? Förslag på svar gav Håkan Fransson, socionom och drogförebyggare i Öckerö kommun som tidigare haft stora problem med alkoholrelaterade problem bland unga. Han inbjöds av Ulricehamns kommun att tala om hur Öckerö tacklat ungdomsfylla.

På tio år har alkoholkonsumtionen ökat. 1999 drack Ulricehamns pojkar sju–åtta liter vodka per år enligt en undersökning och flickorna två–tre liter.

Grupptryck, sociala problem och för lite att göra är tre faktorer som brukar anges som förklaringar till varför ungdomar dricker.

– Vi på Öckerö tror inte på det. Vi tror att ungdomar dricker eftersom vi vuxna ger sken av att tycka att det är okej att de dricker, menar Håkan Fransson.

Han jämför alkoholkonsumtion innan 18 års ålder med att köra bil innan man tagit körkort.

– Toleransen för det är noll. Samma åldersgräns gäller, men den ena lagen håller vi på minutiöst, den andra tar vi lättare på.

”Alla överens”, kallas Öckerös antifyllerimodell som bygger på att stärka föräldrars och vuxnas motstånd mot ungdomars drickande.

På Öckerö har man lyckats förskjuta alkoholdebuten med två år. 22 procent av Ulricehamnspojkarna och 17 procent av flickorna säger sig vara nykterister, vilket är långt under Öckerös siffror på drygt hälften.

– Får man som förälder reda på att det är farligt att barnen dricker, så vill man förhindra det.