Visa endast rubriker

Tufft i byggbranschen

Bollebygdshus märker av att finanskrisen ger en vikande marknad för husbranschen.

– Det är tufft, men det är nu man kan vara kreativ och hitta nya lösningar, säger Bollebygdshus vd Claes Rudhag.

I går besökte riksdagsledamoten i Södra Älvsborg Cecilie Tenfjord-Toftby (m) företaget. När hon efterträdde Ulf Sjösten bad hon om, och fick, en plats i näringslivsutskottet.

– För att kunna företräda företagen i min valkrets på ett bra sätt är jag ute och träffar så många som möjligt av företagarna, säger hon.

Det Claes Rudhag och företagets ägare Per-Anders Gustavsson och Jan Gustavsson framför allt vill skicka med Cecilie Tenfjord-Toftby är att plan- och bygglagen (PBL) krånglar till det för husbyggare. I dag tar det alltför lång tid att få bygglov.

– Den demokratiska tanken, att alla skall få säga sitt, är givetvis bra, men överklaganden och liknande fördröjer byggstarterna, säger Claes Rudhag.

Tappar 50 procent

Ett annat problem är energivärdesberäkningar. Med dagens gräns på 110 kWh innebär Bollebygdshus värde på 55 kWh ett lågenergihus, men i de regler som är på väg kommer gränsen att ligga på 55 kWh.

Per-Anders Gustavsson säger att om det skulle bli 2009 som en del bedömare tror och branschen tappar 50 procent vore det förödande.

– Vi nyanställde många i början av 2000-talet eftersom kriserna runt 1992-1993 gjort att vi bara stod med personal som var på väg mot pension. Nu har vi tvingats varsla tre personer om uppsägning till den 15 december.

Företaget har cirka 25 anställda, lika fördelat på produktion och tjänstemän.

– I början av detta året anställde vi duktigt folk som vi egentligen skulle velat ha kvar, säger Claes Rudhag. Det är jobbigt för alla, även de som blir kvar. Man arbetar så nära varandra i en sådan här verksamhet.

De order som kommit in hittills ger produktionshallen full sysselsättning till februari–mars, men nedgången i beställningar som väntas i november är illavarslande för den produktion som skall ske under våren.

Sysselsätter många

– Jag skulle önska att regeringen flyttade fokus lite mer från bilbranschen till vår bransch. Trä- och möbelindustriföretagen (TMF) har 7?000 medlemsföretag som omsätter 60–70 miljarder kronor. Det är en bransch som sysselsätter många.

För att klara hem huskontrakt räknar Bollebygdshus med att både behöva ge räntegarantier och sänka priserna cirka tio procent.

– Men det innebär att vi måste pressa våra leverantörer och entreprenörer så att de sänker motsvarande.