Visa endast rubriker

Tre män häktade för bedrägeriturné

Tre män häktades i dag, misstänkta för att ha stulit kontokort från äldre och länsat dem på pengar.

De tre misstänkta bedragarna häktades i dag eftermiddag. De greps i Ulricehamn i tisdags när de försökte handla teknikvaror med ett av de stulna kontokorten.

De tre männen har på ett ovanligt utstuderat sätt stulit kontokort från äldre. Vid automatiserade bensinstationer har de sökt upp äldre – medelåldern för de som blivit lurade är 76 år – och bett om att få tanka på deras kontokort. De har då uppgett att se saknar egna kontokort och velat ge kontanter i utbyte.

När de har tankat klart och gett kontanter i utbyte har de bett om att få låna kontokortet en gång till. Denna gång för att få kvitto från tankstationen. I det läget har de växlat kontokortet mot ett annat som de stulit tidigare och redan länsat.

Kontokorten tycks först ha länsats genom uttag i bankautomater tills uttagsgränsen är nådd. Sedan har bedragarna fortsatt att handla för dem i butiker. Det var så de greps i Ulricehamn.

– Butiksinnehavaren fattade misstanke eftersom de var utländska medborgare men handlade med ett svenskt kontokort. Han tillkallade polis och sedan hittade man flera kontokort och varor i deras bil, säger kammaråklagare Johan Fröjelin.

De tre männen är i nuläget misstänkta för sex fall av grovt bedrägeri. Men åklagaren tror att det kommer att bli fler.

– Vi kan följa dem bakåt i tiden. När har växlat kontokort har de gett bort ett tidigare stulet och den som blivit av med det har i sin tur fått ett annat stulet. Och så vidare. Troligtvis kommer antalet fall av bedrägerier att öka, säger Johan Fröjelin.

Vad man vet hittills startade de tre männens bedrägeriturné i Malmö. Därefter är de misstänkta för bedrägerier i tur och ordning Landskrona, Jönköping och Ulricehamn.