Visa endast rubriker

Tre kockar med smak för seger

Kycklinglever och pumpa. Lammlägg och matkorn. Äpplen och lingon. Härliga höstsmaker. Och förhoppningsvis Almåskockarnas segerrecept på Öland i morgon.

I dag går resan för Almåsgymnasiets kockteam till Öland och tävlingen Pumpan 2010. Fem tävlande lag har tagit sig till final och alla tävlar med lokala råvaror.

Rasmus Blom, Andreas Svenberg och Markus Andersson Kortelainen anser att segerchanserna är goda.

– Utan att vara alltför kaxig så tror jag faktiskt att det ser riktigt bra ut. Menyn vi presenterar är väldigt stark, säger Rasmus.

Coachen och läraren Mats Ahlberg tror också att laget har bra möjlighet att stå som slutsegrare efter sista serveringen.

– Om allting fungerar och vi inte råkar ut för några större missöden tror jag att vi vinner. Det här gänget är riktigt stabilt och vi levererar en spännande meny, säger Mats Ahlberg.

Alla lag har fått ett antal givna råvaror att arbeta med. Kycklinglever, pumpa, lammlägg, matkorn, äpplen och lingon. Hösttemat är uppenbart. Mats Ahlberg hissar några. Och dissar andra.

– Kycklinglever är ju inte så upphetsande. Men lammlägg är kul att jobba med och våra blir riktigt bra.

BT var på plats under gruppens sista träningspass på skolan. Allting flöt utan problem tills dess att rökmaskinen strejkade.

Ja, det stämmer.

Rökmaskin.

Almåskockarnas speciella trumfkort som skall imponera på juryn. Ett drag man kommer att vara ensam om under tävlingen.

– Den används till förrätten. Vi blåser in rök i ett glas och sätter på kycklinglevermoussen. Det blir en häftig upplevelse för gästen. Vi kallar den minutrökt men det är egentligen bara en visuell effekt, säger Rasmus Blom.

Lite tekniskt arbete utanför kockyrkets vanliga gränser och den krånglande rökmaskinen kunde sedan lagas.

– Tur att sådant händer på träningen, säger Andreas Svenberg och pustar ut.

Liknande missöden bör undvikas i morgon om det skall bli seger för Almåsgänget. Men om matlagningen går enligt planerna bör kockeleverna ligga nära ett fint resultat.

Det kan BT intyga efter noggrann provsmakning av samtliga rätter.