Visa endast rubriker

Teater där alla tar huvudrollen

Alla bestämmer och alla har huvudrollen. Jodå, det går.

Kulturskolans Teaterbusar hade i går premiär på sin föreställning ”Jag är”.

Alldeles ljudlöst strömmar de in. Liksom flytande rör sig barnen i en lång orm mellan raderna i publiken med händerna högt över huvudet.

Så upp på scen där alla har huvudrollen en liten stund var.

– Alla fick i uppgift att skriva en mening om sig själva som börjar med ”jag är”. Den har sedan blivit deras replik i pjäsen, förklarar Mia Pettersson, som leder teatergrupperna på Kulturskolan.

Alla är något och alla kan få plats. Det var grundtanken när Mia Pettersson satte ihop årets teater för Kulturskolans yngsta barn. I pjäsen ”Jag är” har alla fått skriva sin replik som är en enkel mening om hur de är som person.

Inte lätt


– Det är inte lätt med teaterungar, de vill gärna höras mycket hela tiden, alla vill ha huvudrollen. Men då tänkte jag okej, alla får huvudrollen, säger Mia.

Alla fick också vara vilken roll de ville. Scenen var fylld av clowner, kaniner, trollkarlar och prinsessor, som en och en stegade fram till scenkanten och berättade med stolthet om sig själv.

– Jag är rolig rätt ofta, och så vill jag bo i Sjötofta, säger Sara Claesson som är utklädd till clown.

Pjäsen är inte bara ett projekt där alla får ta plats, utan ett projekt där man också lär sig att stå åt sidan.

– Det jag är stolt med är att barnen visar omtanke och kamratskap. De har låtit andra tala färdigt och väntat på sin tur. Och de blyga har blommat upp enormt, säger Mia.