Visa endast rubriker

Tavelträff drog storpublik i Rävlanda

Rena folk- tavelvandringen var det till Rävlanda på lördagen. 87 målningar och runt 400 personer kom till tavelträffen som fokuserade på gårdsmålaren Mikael Raatikainen.

Lite påminner det om veteranbilsträffar. Deltagarna kommer och visar upp sina klenoder, diskuterar med likasinnade, träffar andra engagerade. Intresserade utan visningsobjekt kommer också för att se och träffas.

– Oj, det här blev mycket större än väntat. Vi hade 50 tavlor som mål, nu blev det 87. Fantastiskt kul att så många mötte upp, säger Tony Strand, ordförande i Björketorps sockens Hembygdsförening som stod bakom evenemanget.

Hembygdsföreningens kärntrupper har jobbat hårt för att samla in ett rejält bassortiment av främst gårdstavlor från bygdens hem. Ett 30-tal målningar finns på plats när det hela startar på lördag förmiddag. TIll detta kommer en mängd tavlor som besökare har med sig för att visa och diskutera.

Mest är det folk och tavlor från Sjuhärad som dyker upp. Men det fanns även mer avlägsna besökare. Från Barnarp söder om Jönköping kom ett billass med intresserade. Där driver hembygdsföreningen ett eget Raatikainenprojekt där socknens alla verk av den finske målaren mönstras. Och naturligtvis var Raatikainenentusiasten- och kännaren Ingemar Lundgren från Vara på plats.

Många har egna minnen av den märklige målaren.

– Raatikainen var hemma hos oss och målade flera tavlor. Jag minns när jag som liten flicka fick följa med honom till Navsjön där han skulle måla. Så länge han jobbade med konturerna fick jag order att vara tyst. Sedan kunde jag prata på, minns Evy Johansson från Björketorp i Mark.

Numera göteborgaren Håkan Arvidsson kunde vittna om målarens insatser i Nöttja socken nära Ljungby på tidigt 20-tal.

– 1923 målade han mycket där. Han var igång med penslarna ett tag, försvann och kom tillbaka. Han lär ha varit en del i hemlandet på besök på den tiden, säger Arvidsson.

Antti Wikman från Sandared kunde berätta om släktskap med Raatikainen, på fruns sida.

– Våra döttrar visade sig begåvade med målning och teckning. Nu kan jag ju förstå var det kom ifrån, säger han. Han berättar också att Raatikainensläkten var framstående som bagare och konditorer, flera utbildade hos Fazer och Elanto i Helsingfors, ja även i Petersburg. Detta stämmer gott med lokala berättelser om att målaren Raatikainen var skicklig på att baka wienerbröd.

Nästan lika skicklig som hembygdsföreningens köksstyrka är på mackor. Bra fika är också viktigt på en träffpunkt som denna.

Målningarna registrerades och dokumentation ska sparas och i ställas samman. Deltagande tavlor kommer snart att kunna ses på Målaren Mikael Raatikainens Facebookgrupp. Ett urval av tavlor kommer också att inom kort visas som bildspel på bt.se.