Visa endast rubriker

Succé direkt för modeshow

Framtidens modeskapare visade upp sig på Åhaga igår. Show Up Fashion Award arrangerades för första gången och blev succé direkt.

Drygt ett 60-tal anmälde sig till Show Up Fashion Award. Av dem valde en jury valt ut 34 stycken, som igår fanns på plats för att tävla på Åhaga och visa upp sina kollektioner på mässan.

– Tävlingen är öppen för alla, vi ville inte stänga ute någon. Har man talang ska man kunna vara med, säger Nelly Hayek från Marketplace Borås.

Juryn som skulle bedöma de tävlande hade många aspekter att ta hänsyn till. En spännande kollektion är inte det enda som krävs för att skapa ett livskraftigt företag

– Det handlar om en helhet. Vi behöver få fram en person som kan marknadsföra sig, och kollektionen ska vara möjlig att producera och sälja till många, säger Barbro Tengelin som var en av jurymedlemmarna.

Ändå fanns gott om värdiga vinnare. Juryn enades till sist om Katarina Zablocki från Skåne, som bland annat kommer att få sin outfit lanserad i samarbete med nelly.com. Totalt motsvarar värdet av förstapriset omkring en miljon kronor.

Trots att mässan och galakvällen ordnas för allra första gången blev det publiksuccé genast. Att det blir en fortsättning nästa år står redan klart.

Käthe Bergenholtz från Borås tog med sig barnbarnet Filippa Ahlstrand till Åhaga. De delar intresset för mode och kläder och var nöjda med vad de fick se:

– Det är mycket annorlunda saker, säger Filippa.

– Det är kul att se deras ambition. Det är ett enormt fint arbete och hög kvalitet, säger Käthe Bergenholtz som själv har lång erfarenhet i branschen.

Klockan fem stängde Åhaga och förberedelserna inför galakvällen tog vid. Klockan nio öppnade man igen, med mingel, prisutdelning och Oskar Linnros på scen.