Visa endast rubriker

Stjärnkrögare gav råd i köket

Bollegårdens kök och restaurang skall bli bäst i Sverige med hjälp av stjärnkrögaren Leif Mannerström.

Den kaxiga målsättningen är en del av det kost- och nutritionsprojekt som just nu pågår inom omsorgen i Bollebygd under ledning av medicinskt ansvarig sjuksköterska (Mas) Ingela Sunneskär.

Som BT berättat går projektet ut på att skapa nyttiga och lockande måltider för äldre.

På fredagen var Leif Mannerström på ett första besök och träffade Bollegårdens kökspersonal samt skolans kostchef Anna-Lena Svensson och Ingela Sunneskär.

Det blev ingen gemensam matlagning denna gång, men han gjorde en snabb inspektion av köket och restaurangen och gav några goda råd.

– En grundläggande tanke är "så som jag själv vill ha det, så skall jag servera andra", säger han. Det skall se inbjudande ut. Lite fina skålar, en snygg duk på salladsbordet, lite säsongsanpassat pynt från naturen.

Han säger att många äldreboenden talar om resursbrist.

– Mycket går att göra med små medel. Här ser det ju ganska trevligt ut redan, men jag hade aldrig ställt fram förvaringsskålar på salladsbordet sådär. Ni kanske kan hitta någon lokal keramiker som gör några snygga skålar.

Rädslan för att få påpekanden av hälsovårdsinpektörerna kan också spöka. Men det får inte gå till överdrift.

– Solmogna tomater skall inte ligga i kyl. Känslig mat som fisk och kött skall kylförvaras, men frukt och grönsaker behöver inte det.

Även dietister behöver lära sig, tycker han.

– De äldre dör inte av en skvätt grädde i maten.

Han blir nöjd när kökschefen Peter Helgesson säger att Bollegården kokar potatis tre gånger på ett lunchpass.

– Det är bra. Mat bör inte stå framme i timmar. Det gäller även salladen. Ha hellre mindre skålar och fyll på flera gånger.

I höst skall Bollegårdens kök byggas om och Peter Helgesson berättar att han bad särskilt om att få ha kvar stekbordet. Arkitekten hade inte ritat in ett sådant.

– Det är självklart, säger Leif Mannerström. Man kan inte bara laga mat i ugn. Hur steker man ägg i ugn?

Nästa gång han kommer till Bollebygd skall han titta på köksritningarna.

Han tipsar om att använda överbliven löksås eller bröd i köttfärsen för smakens och konsistensens skull, men också för att ta vara på maten.

– Och köp inte färdigpanerad fisk eller kött. Det är både billigare och godare att göra det själv. Ni får jobba lite mer, men livet blir roligare.