Visa endast rubriker

Stjärnglans till häst på Åhaga

Peter Ljungberg var en av de lokala stjärnorna, när han visade upp sig och sin SM-guldmedaljvinnande häst i manegen på Åhaga i går.

Peter Ljungberg är trots den gotländska accenten en lokal profil. Han bedriver träning, avel och uppfödning av quarterhästar på Gamlegården i Hökerum.

Peter vann i somras SM-guld med Royal Smart Sujo i Reining och SM-brons med Mr Gentle Deduction i Working Cowhorse. Även EM-silver finns i bagaget.I manegen visade han upp westernridning, så kallad reining, på hög nivå och gav råd om hur man tränar en häst.

Reining har en hundraårig historia.Stilen uppstod när cowboys i USA tävlade om vem som hade bästa boskapshästen.

Det är därför man alltid håller tyglarna med en hand för att ha den andra fri att arbeta med och hästarna skall bland annat kunna tvärstoppa i snabb galopp eller snurra runt flera varv.Efter Peter Ljungbergs riduppvisning intog en annan lokal stjärna – Viktoria Carlerbäck – föreläsningssalen för att berätta om sina erfarenheter av fälttävlan i OS och VM.

Hästmässan på Åhaga har varit välbesökt och kommer troligen att nå upp till mellan 4?000 och 5?000 besök innan den avslutas i dag.Gorm Lind på tidskriften Stallmagasinet är en av utställarna. Han ger arrangörerna beröm.

– Det är ett proffsigt arrangemang och känns väldigt stabilt för att vara första gången, säger han. Och det har kommit mycket folk, till och med på fredagen som man inte väntar sig skall vara lika välbesökt.