Visa endast rubriker

Stenröse försenar företagssatsning

Ett par stenrösen försenar arbetet med företagsetableringar i Hudene.

Historien kan ställa till problem för dagens samhällsutveckling. Det finns företag som vill etablera sig i Hudene och kommunen vill planlägga snabbt. Men ett par stenrösen försenar arbetet.

Det är ett 5,5 hektar stort skogsområde i Hudene som är aktuellt för industitomter. Området ligger i anslutning till Gimranäs, Westpall och Gunnarssons snickeri och marken ägs av Bengt-Olov Gunnarsson, ägare till snickeriet.

Processen med ny plan är i sitt slutskede, men den har bromsats upp. Strax före jul upptäcktes nämligen tre stenrösen, som enligt länsstyrelsen kan vara röjningsrösen från förhistorisk tid.

Länsstyrelsen påpekar att de inte är unika men de kan vara en intressant pusselbit i historien. Därför kommer arkeologer att undersöka dem och se efter hur stora de är och om det finns fler. Det troliga är att de grävs bort.

Brons- eller järnåldern


Bengt-Olov Gunnarsson har inte fått reda på något från länsstyrelsen och vet inte vad det är för rösen det handlar om. Han tycker att det naturliga vore att man först kontaktar markägaren för att höra om han vet något om dem.

– Det kan bli helt fel ibland. På ett annat område i Hudene upptäckte jag plötsligt att det blivit en fornminnesmarkering på en karta. Det var ett röse jag själv varit med och byggt upp. Men eftersom ingen frågade något antog man att det var gammalt.

Länsstyrelsen tror att de aktuella rösena är en rest från troligen brons- eller järnåldern och att de är spår efter den tidens odlingssätt som gick ut på att man rensade ren en yta från sten och sedan odlade mellan stenrösena. Det är för övrigt ett odlingssätt som på vissa marker levt kvar långt fram i tiden och det finns personer fortfarande som själva varit med om det.

Kraftigt försenad


Arkeologiska undersökningar brukar inte vara avklarade i en handvändning och nu är oron stor att planarbetet blir kraftigt försenat. På kommunen tycker man att länsstyrelsen drar ärendet i långbänk. Man tycker att planen måste vara klar redan under årets första kvartal.

Den aktuella planen ligger i linje med översiktsplanen och Herrljungas önskan att hela kommunen ska leva med bostäder, service och arbete utspritt över hela kommunen.

– Dröjer planen kan vi missa företagsetableringar. Tre har i nuläget visat intresse. Området ligger ju bra till invid väg 181 vad gäller transporter och Hudene ligger nära Herrljunga, Ljung/Annelund och Floby. Området räcker till sex–sju lite större företag eller ett tiotal småföretag, säger Bengt-Olov Gunnarsson.

Nu hoppas alla inblandade på en skyndsam arkeologisk undersökning så att inte Herrljungas utveckling drabbas.