Visa endast rubriker

Ska förebygga brott tillsammans

Bollebygds kommun satsar på nolltolerans mot brott tillsammans med polis, räddningstjänst, fastighetsägare, andra företagare och organisationer.

På onsdagen inleddes arbetet formellt.

På onsdagen antog kommunfullmäktige en avsiktsförklaring som innebär att man med gemensamma krafter skall arbeta förebyggande.

– Det gäller att involvera så många som möjligt, säger kommunstyrelsens vice ordförande Peter Rosholm (S). Vi har låg brottslighet i Bollebygd, men trots allt drabbas ett antal Bollebygdsbor av brott.

Skadegörelse och klotter är första steget till värre brott, därför vill man ingripa tidigt.

Våren 2008 såg räddningstjänsten att anlagda småbränder, såsom i papperskorgar, ökade samtidigt som drogförebyggarna sett att det fanns en del langning.

– Vi vill ha ett bra beslutsunderlag genom att bland annat alla brott anmäls, säger folkhälsosamordnare Camilla Falk. Om vi inte vet vilka brott som begås vet vi inte om vi disponerar resurserna rätt.

– Fördelen med att ha låg brottslighet är att vi kan lägga resurser på att arbeta förebyggande, säger kommunfullmäktiges ordförande Gun-Britt Ottosson (M).

Det är en fördel i en liten kommun att alla känner alla.

Räddningstjänstens Stefan Rodhe håller med om att det går lätt att komma från snack till verkstad i Bollebygd. Han vill att man inte bara agerar repressivt då något händer utan skapar en trygghet. Han vill att man styr barnen till positiva bekräftelsemiljöer, såsom ungdomsgården.

Anna-Lena Mönsmo och Margareta Malmsjö från Företagarna pekar på att man måste våga vara vuxen i alla situationer och säga till ungdomar om man uppmärksammar något. Anna-Lena Mönsmo vill även ha bättre belysning så att inte mörka utrymmen uppmuntrar till brott.

– Bollebygd var bortskämt med att ha en egen polisstation, säger fastighetsägaren Marita Strand. Sedan den drogs in anmäler vi varje liten incident.

Bollebos vd Ulla Jonasson säger att även Bollebo anmäler klotter, trasiga rutor med mera. Sanering av klotter görs direkt.

Kjell Fasth från polisområde Borås säger att Bollebygd säkert kommer att se ett ökat antal anmälningar till januari.

– Det gäller att öka medvetenheten, säger han. Vi har redan nått fram till en del åtal. Det är lättare att hålla den sociala kontrollen i ett litet samhälle.