Visa endast rubriker

Självdöda älgar oroar ? rädsla för ny Älvsborgssjuka

Självdöda älgar oroar jägare — hotar en ny Älvsborgssjuka stammen?

– Nu har vi chansen att stämma i bäcken med ökad avskjutning, säger Svenska Jägareförbundets Bo-Eric Persson.

Ett tiotal döda älgar i Ulricehamnsområdet under ett drygt år, oroar jägarna. Nu varnar Svenska Jägareförbundets vice ordförande Bo-Eric Persson för att situationen liknar det som mynnade ut i den så kallade Älvsborgssjukan som från mitten av 1980-talet och framåt dödade 1?000-talet älgar.

– Vi är nu uppe i samma antal älgar som i slutet av 1970-talet då stammen sedan exploderade på grund av god fodertillgång efter ett antal stormar.

Den ökade stammen märks på skogsskador, fler älgar på vägarna och observationer från allmänheten.

– Vi har länge arbetat för en högre kvalitet på älgstammen med äldre djur i vinterstam. Därför skjuter vi av mycket kalv och sparar tjurar mellan fyra och åtta taggar.

Bo-Eric Persson tycker att rapporteringen av halvdöda och döda älgar från Ulricehamnsskogarna är oroväckande.

– Ja, så länge vi inte vet orsaken.

Tommy Berglund, länsstyrelsens viltspårare, uppmanar allmänheten och jägare att anmäla döda älgar till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala för att utreda orsaken till att älgar hittas i dåligt skick eller döda.

– SVA kan ge instruktioner om vilka prover de vill ska tas från djuret och skickar kostnadsfritt en förpackning att sända upp proverna i.

Stormarna Gudrun och Per innebar ett uppsving av foder för älg. Men många älgar äter snart slut på mat, vilket var fallet då älgstammen var som störst inför den så kallade Älvsborgssjukan.

– Fast jag brukar inte benämna den Älvsborgssjukan eftersom dödsorsaken var flera immunbristsjukdomar. Älgarna var försvagade och i dålig kondition och råkade ut för diverse sjukdomar, poängterar han.

En tänkbar dödsorsak är hjärnhinnemask som finns latent i 30 procent av älg, hjort och rådjur såväl i Norge som Sverige. Försvagat immunförsvar på grund av foderbrist, skulle kunna innebära att den uppemot sex centimeter långa masken dör och hamnar i ryggraden. Då dör älgen.

– Om inte SVA får in prover i tillräcklig utsträckning så blir det svårt att säga vad det beror på, menar Tommy Berglund.