Visa endast rubriker

Söndagskrönika 14 februari 2010

”Ni måste väl vara väldigt förtjusta i vatten i Bollebygd?”

Det frågade en kompis som dök upp i Bollebygd för att hälsa på mig på jobbet. När jag såg lite frågande ut så kom fortsättningen: ”Ja det finns ju ett område som heter Rinna och ett som heter Fors(s)a.” Det gör det ju faktiskt. Och vatten från Bollebygd är känt vida omkring. Stenkullavattnet serveras i fina flaskor på de elegantaste krogarna.

Nåja, när vi skulle fundera på vad Bollebygd har att bjuda turister förra sommaren så var några av tipsen badsjöar och fiske, så visst är vatten trevligt, men det finns en hel del annat att se och göra om man letar lite. Det gäller bara att lyfta fram det, vilket ju är en av de saker som duon från HDK jobbar med i sitt projekt för att skapa Bollebygds varumärke.

Namn kan vara fascinerande och ofta funderar vi inte över dem förrän någon annan påpekar att det är något speciellt med dem. Många namn på platser kan härledas tillbaka till en speciell person, som Kyparns gränd som ligger några steg från min redaktion. Alla gamla Bollebygdsbor minns Kyparn.

Ord över huvud taget kan vara fascinerande. För mig som alltsomoftast löser korsord när jag behöver koppla av är dubbeltydigheter och kluriga formuleringar jätteroliga att hitta. Ord kan användas på många sätt och det är ett stort nöje att vrida och vända på dem.

Ibland blir det lite fel i ordvalet, som nu då det ligger stora sjok med snö på taken och alla husägare vill varna gående för att snön kan rasa ner på trottoarerna. Då sätter de flesta upp en skylt med orden ”Varning för snöras”. Men inte ägaren till ett hus jag och mina gospelkompisar passerade i Stockholm häromveckan. Nej, där stod det i stället ”Varning takras”, vilket fick oss att börja diskutera varför han i så fall nöjde sig med en skylt nere vid trottoaren och inte evakuerade hela översta våningen. Vi skulle i alla fall inte vilja bo i det huset om hela taket rasade...