Visa endast rubriker

Relationer i toner

Relationer, kärlek och vänskap är temat när musikteater Kåbra turnerar i skolorna. I går fick treor, fyror och femmor på alla Bollebygds skolor ta del av den svängiga föreställningen.

Halva Bollebygdsskolans stora idrottshall fick göra tjänst som teatersalong och elever från Bollebygdsskolan, Töllsjöskolan, Gaddenskolan och Örelundsskolan i Olsfors fyllde salongen till två föreställningar. Eleverna var med på noterna direkt då musikteater Kåbra drog igång med sången Digga Dig, som handlar om att man måste tycka om sig själv först och främst. Till allt från bluestoner till samba och andra medryckande takter sjöng ensemblen om vad som är en riktig kompis, hus man känner sig då man är kär, hur det känns då bästa kompisen flyttar eller slutar vara ens kompis eller om hur roligt det är att säga ja och tråkigt att säga nej.
Eleverna fick hjälpa till med ord som handlar om vad en bra kompis är. Det blev bland annat en som lyssnar, som är snäll och som är schysst. Orden blev en sång som alla fick sjunga med i. Att eleverna tyckte att det svängde märktes tydligt. Speciellt de äldre eleverna både dansade och klappade takten till de medryckande rytmerna.
– Ibland kan det bli så mycket klappande att man får dämpa ner det lite, så att budskapet går fram, säger Patrick Rydman. Men vi har våra knep för att sänka tempot i så fall.
Tillsammans med Cilla Klein och Tobias Edvardson utgör han musikteater Kåbra, som i sin tur ingår i Big Wind i Göteborg. De tre turnerar med musikteaterföreställningen Digga Dig, som hade premiär i september, parallellt med en annan föreställning.
– Vi kör så länge skolorna vill ha oss, säger Cilla Klein.
De tre medlemmarna i ensemblen spelar flera olika instrument under föreställningens gång. Cilla Klein trakterar bland annat munspel, dragspel och tamburin, Patrick Rydman spelar trummor och gitarr och Tobias Edvardson bas. Tillsammans får de till en svängig föreställning. Men det är inte bara svängigt, utan det finns en hel del eftertanke i föreställningen också. Eleverna fick en del att tala om när de kom tillbaka till sina skolor.