Visa endast rubriker

Rävlanda vårdcentral satsar

Den privatägda Rävlanda vårdcentral har drygt 3 200 personer listade. Efter en ombyggnad har den nu ännu mer ändamålsenliga lokaler.

Bland annat har man tagit bort ett stort valv, där den tandläkarmottagning som en gång fanns i huset förvarade allt tandguld, och fått en korridor genom huset. Tidigare var man tvungen att gå genom vissa rum för att komma till andra rum. Ett laboratorium som inte används har också tagits bort och mottagningsrummen har gjorts bättre.

Vårdcentralen drivs i privat regi av Sven och Marita Strand via deras företag MS Strand AB sedan den 1 januari 1994, då husläkarreformen möjliggjorde etablering. Den ligger i det gamla kommunalhuset, som Härryda kommun en gång byggde om till vårdcentral.

Rävlanda vårdcentral har ett områdesansvar. Det hade den även före vårdvalet i oktober i år. Bland annat ansvarar Sven Strand för de boende på äldreboendet Björkelid och alla barn som föds i Rävlanda listas på vårdcentralen om inte föräldrarna väljer något annat. Även det nya boendet för funktionshindrade ingår i ansvaret.

Initialt hade även landstinget en vårdcentral, men koncentrerade sina resurser till Hindås då den inte lyckades nå upp till 1000 patienter. Det problemet har MS Strand inte haft någon gång.

Genom ett avtal med hälso- och sjukvårdsnämnd 7 (kommunerna Partille, Härryda, Mölndal) får man betalt utefter vårdtyngden, som mäts utifrån patienternas åldrar och drygt 200 andra parametrar.

– Det ställs vissa krav på vårdcentralerna, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Evert Svenningsson (S). De skall kunna erbjuda kvälls- och helgöppet eftersom vi vill styra bort primärvårdspatienter från akutmottagningarna.

Eftersom Rävlanda vårdcentrals personal är så liten löser MS Strand den biten genom ett avtal med Åby vårdcentral.

Sven Strand tycker att vårdcentralen är lagom stor.

– Vår bransch märker inte av lågkonjunkturen, säger han. Men vi har aldrig haft ambitionen att bli större än att täcka Rävlanda med omnejd.

Sven Strand ser det mest som en fördel att arbeta på en liten vårdcentral på en liten ort.

– Jag kan mina patienter utan och innan. Ibland behöver jag knappt titta i journalen, även om jag givetvis gör det. Och tänk vilken känsla att kunna titta ut genom fönstret och konstatera att ”fru Johansson är visst bättre i dag, hon är ute och går”.