Visa endast rubriker

Rökfri arbetstid kan bli möjligt

Svenljunga kommun tar ytterligare rökfritt steg. Nu är förslaget att införa helt rökfri arbetstid.

– Vi vill öka kvalitén för våra kunder som vårdtagare och barn. Vi ska vara goda förebilder och skapa helt rökfria miljöer, säger personalchef Sonja Mozer Rosell.

Hon har nu fått politikernas uppdrag att utreda den här frågan. Tillsammans med olika samarbetspartners som facken ska det tas fram en tidsplan, regler och riktlinjer.

Redan för tre år sedan tog kommunen ett första steg mot en rökfri arbetsplats. Idag gäller för rökarna att de får röka bara under pauser, raster och under utstämplad tid.

– Detta blev en väckarklocka för många. Att sluta röka är ett individuellt beslut. Men vi kan som arbetsgivare ge stöd till ett rökfritt liv och befrämja hälsan på våra arbetsplatser, säger Sonja Mozer Rosell.

Så nu är förslaget att rökning förbjuds under hela arbetstiden. Det blir bara tillåtet att röka under lunchrasten.

Det finns 1 000 anställda på kommunens alla olika arbetsplatser.

– Sedan rökning förbjöds på krogarna är många positiva till att ha rökfria miljöer. Och vi uppmanas av Sveriges kommuner och landsting att fatta beslut om rökfrihet under arbetstid, säger Sonja Mozer Rosell.

Hittills har drygt 60 av landets cirka 290 kommuner fattat ett sådant här beslut. Även de flesta landsting har gjort det.