Visa endast rubriker

Qigong för hälsans skull

Sonja Zeybrandt utövar qigong varje dag. Nu håller hon i tre olika kurser för pensionärer inom PRO.

Sonja bor själv i Håcksvik. När qigongen startade där i skolan en måndagseftermiddag möter tolv deltagare upp. En trettonde deltagare är också anmäld.

– Sträck på fingrarna! Cirkulera knäna långsamt! Stå på tå och sträck ut! Öppna upp och andas långsamt!

Sonja visade de kvinnliga pensionärerna alla rörelser och övningar som ingår i halvtimmesprogrammet. En gång i veckan under tio veckor ska deltagarna mötas kring konsten att utöva qigong.

– Dessa långsamma rörelser är så bra för hela kroppen. Avstressande, avkopplande och stärkande för immunförsvaret.

Sonja har bara gott att säga om denna kinesiska hälsogymnastik. Hon började själv på en PRO-kurs förra året och kände att övningarna passade henne mycket bra.

Hon har till och med märkt av förbättringar för sin tinnitus.

– Under det här året har jag varit fri från tinnitusens sus och brus två hela eftermiddagar och kvällar. Det var alldeles tyst och jag trodde inte det var sant.

Sonja, som fyller 70 år, kopplar själv denna upplevelse till qigongen. Och har därför bestämt sig för att vara ihärdig och ligga i. Hon gör qigong varje dag - efter att hon har tagit en morgonpromenad på en dryg timma.

– Kanske kan jag påverka tinnitusen ännu mera. Den kom ju tyvärr tillbaka men jag vill få uppleva flera tysta stunder.

Och så vill hon förmedla fördelarna med qigongen till medlemmarna i PRO. Förutom kursen i Håcksvik håller hon också kurser i Östra Frölunda, där hon även fått med tre män bland de 13 deltagarna, och i Svenljunga.