Visa endast rubriker

Ponny med kolik led i onödan ? veterinär från Borås får erinran

En Boråsveterinär får en erinran av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvårdsbeslut.

Fallet gäller en ponny med kolik på en ridskola i Ulricehamn som veterinären hade under sin vård i egenskap av jourveterinär.

Det var en kväll förra vintern som veterinären kallades till ridskolan. Han drog slutsatsen att hästen hade kolik men att den troligtvis var på bättringsvägen. Efter att ha ordinerat smärtlindrande och kramplösande medicin samt motion åkte han därifrån. Först på förmiddagen dagen därpå kom han till ridskolan igen. Då var ponnyn mycket sämre och fick föras till djursjukhuset i Skara där en annan veterinär konstaterade att ponnyn hade tarmvred och att det troligtvis var för sent att göra något. Ponnyn avlivades.

Ansvarsnämnden pekar på flera fel som jourveterinären gjort i fallet. Bland annat finner man det anmärkningsvärt att han inte följde upp ponnyns tillstånd förrän dagen därpå och att det gick alldeles för lång tid innan han var på plats igen. Starka smärtstillande medel

Den felaktiga behandlingen har enligt nämnden varit orsaken till att ponnyn fick avlivas och dessutom att den utsattes för onödigt lidande.