Visa endast rubriker

Politisk oenighet kring äldreboenden

Vad händer med de äldres boende i Herrljunga?

Idag finns Hemgården och Hagen i Herrljunga tätort och Gäsenegården i Ljung. Men de är inte effektiva, menar ansvariga, och därför ska hela organisationen ses över.

Det är i den pågående lokalutredningen som frågan om äldreboendena tas upp. Flera framtida möjligheter presenteras i denna.

En är att minska antalet äldreomsorgsplatser från 112 till 102 på de tre äldreboendena Hagen, Hemgården och Gäsenegården. Gäsenegården omvandlas då till särskilt boende.

Ett annat alternativ är att bygga ut Hemgården med 700–800 kvadratmeter och lägga ner Hagen, men behålla köket där.

Ett tredje alternativ är att bygga ut Hagen med 1 200–1 300 kvadratmeter och bygga om samtliga lägenheter till dagens standard. I så fall läggs Hemgården ner.

Frågan splittrar partierna, något som framgår av remissvaren.

Alliansen, alltså centern, moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna, förordar att man placerar allt särskilt boende på Hagen och omvandlar Hemgården till lägenheter för trygghetsboende. Dessutom vill man att ett nytt förslag från socialnämnden att även omvandla Gäsenegården bör utredas.

Vänsterpartiet vill också att särskilt boende samlas på Hagen och att övriga verksamheter flyttas till Hemgården.

Partiet menar att det är lämpligare med eget boende där eftersom Hemgården ligger centralare i Herrljunga.

Dessutom säger partiet nej till all neddragning av personal och undrar om det är rätt att minska antalet boendeplatser för äldre eftersom dessa blir både fler och mera vårdkrävande.



Kommunens väl vill ha kvar Gäsenegården och Hemgården eftersom de har godkänd bostadsstandard och ligger centralt.

De vill att tillbyggnad sker så att antalet platser inte minskar. Hagen bör säljas, Nyhagaköket flyttas till Hemgården och Gäsenegården ha tillagningskök, menar partiet.

Socialdemokraterna vill samla all verksamhet på Hagen och att Hemgården säljs. Man anser att Hemgården är lättare att sälja och då köket finns på Hagen kan man slippa dyra transportkostnader för mat.

Ett problem med dagens förhållanden är att alltför mycket yta inte går att använda ändamålsenligt.

Att samordna allt särskilt boende i en byggnad i Herrljunga är positivt ur driftssynpunkt, framhålls i ett yttrande.

Det finns även andra synpunkter att ta hänsyn till in-nan beslut kan fattas.

Pensionärsföreingarna påpekar gemensamt att Hemgården bör bevaras ”för särskilt boende och som samlingspunkt för att aktivera våra äldre”.

Man framhåller att alla som bor i tätorten kan ta sig dit med rullator, rullstol eller andra hjälpmedel, men för att ta sig till Hagen hänvisas man till färdtjänst.

Detta innebär i så fall att de äldre blir sittande i sina lägenheter utan stimulans, vilket i sin tur leder till ökad och snabbare demens.