Visa endast rubriker

Poliser misstänks för tjänstefel efter Mobaecks rattfylla

Tre poliser i Borås har anmälts för tjänstefel efter utredningen om Daniel Mobaecks uppmärksammade rattfylleri.

I anmälan ifrågasätts om de var jäviga och försökte sätta åt ägaren till bilen som Elfsborgsspelaren backade på i fyllan.

Ärendet omges av sträng sekretess. Riksenheten för polismål avgör om det blir förundersökning och utredningen görs i så fall av internutredare i Göteborg.



Daniel Moback överklagade inte domen på en månads fängelse för grovt rattfylleri och har redan avtjänat straffet med så kallad fotboja. Men historien kan få en fortsättning som handlar om hur polisen hanterade ärendet.



Fallet hamnade hos en utredare med starka kopplingar till Elfsborg och en hel del arbete lades ner på att undersöka om offret för Mobaecks påkörning hade gjort sig skyldig till brott.



Offret var en norrman som låg och sov i sin husbil vid Krokhallsberget. Han väcktes mitt i natten av en smäll och gungningar när Daniel Mobaeck körde på husbilen. Endast iklädd kalsonger sprang han efter Elfsborgsspelaren, öppnade en bildörr, slet ut tändningsnyckeln och tog tag i föraren.



Norrmannen fick ner Mobaeck på marken och det blev tuffa tag då han höll fast honom i väntan på polisen. Patrullen som kom dit antecknade att husbilsägaren utnyttjat sin rätt att göra ett så kallat envarsgripande, då en brottsling tas på bar gärning.



Men under utredningen lades mycket möda på att undersöka om norrmannen misshandlat Mobaeck och om det fanns förmildrande omständigheter för fotbollsspelaren.



Dokument visar att hans försvarsadsvokat hade många kontakter med polisen då man bland annat pratade om misshandel. Advokaten ville även kolla norrmannens bakgrund, för att se om han dömts för misshandel och därför kunde antas ha använt övervåld.



Krocken var en lätt sammanstötning, med små skador på husbilen. Men utredaren nöjde sig inte med trafikmålsanteckningar och snabbskiss från olycksplatsen. Den fotograferades ur olika vinklar och man gjorde mätningar som resulterade i en mycket detaljerad skiss. Som om det rörde ett svårutrett brott.

Även andra saker berörs i den anmälan som gjorts och den riktas alltså mot tre poliser.



En åklagare lade ner utredningen om misshandel. Han tyckte att norrmannen på ett korrekt sätt använde sin rätt att gripa en brottsling och ansåg att det inte var så mycket att diskutera om.

Men sista ordet är alltså inte sagt i denna historia.