Visa endast rubriker

Osäker framtid för Elmo

– Vi lyssnar och pratar just nu med ett par utländska intressenter.

Så beskriver konkursförvaltaren Per Settergren läget på Elmo tre dagar efter konkursen.

Men i dagens akuta läge ingår också många andra delar. Som att ett helt arbetslag med ett tio-tal olika medarbetare arbetar för högtryck med att lösa allehanda olika frågor.

– Vi kastar oss in i det här arbetet med allt vad vi har, beskriver Per Settergren.

Redan samma dag – i torsdags – som konkursen på Elmo var ett faktum utsågs advokat Per Settergren på företaget Vinge i Göteborg till konkursförvaltare. Hela helgen har han och hans medarbetare jobbat för fullt.

– Vi måste lösa pågående affärer. Kan vi lösa ut varor, kan vi leverera skinn till fordonsindustrin, kan vi hålla igång produktionen, när det inte finns några pengar i kassan. Frågorna – både stora och små – är många.

Hur stora är möjligheterna då att blixtsnabbt kunna finansiera verksamheten?

– De chanserna kan jag inte värdera just idag.

Några i arbetslaget arbetar med arbetsrättsliga frågor.

– Enligt lagen måste en konkursförvaltare säga upp alla anställda. Så nu förbereds uppsägningar och frågor om lönegarantier undersöks.

Per Settergren beskriver att främsta syftet med hans arbete är att se till att fordringsägarna får tillbaka sina pengar.

– En uppgift för mig är också att bevara så många arbetstillfällen som möjligt vid en överlåtelse av rörelsen. Men jag kan inte säga mer än så nu.