Visa endast rubriker

Oro för ungdomsgården

Oron är stor på ungdomsgården i Bollebygd. Ett möjligt besparingsområde för omsorgsnämnden är den förebyggande verksamheten – där ungdomsgården ingår.

I Bollebygd ligger själva Krafthuset under kommunstyrelsen, medan ungdomsgårdsdelen drivs av individ- och familjeomsorgen med personal från ungdomsenheten och främst är riktad till ungdomar i åldrarna 13–18 år. Men att driva ungdomsgård är inte en obligatorisk uppgift.

Som BT berättat innehåller omsorgsförvaltningens planeringsförutsättningar för 2010–2012 beräknade sparkrav på nästan 3,6 miljoner kronor för 2010. En möjlighet som förvaltningen pekat ut är att spara 1,5 miljoner kronor genom minskat förebyggande arbete.

Sedan ungdomsgården flyttade från Bollebygdsskolan till Krafthuset har den ökat kraftigt i popularitet. Då den låg på skolan såldes cirka 60 gårdskort per läsår och målet var att öka det antalet. Just nu är siffran 197 gårdskort.

– Vi vet att vi gör ett bra jobb, säger Enrique Lobos, en av dem som arbetade i fredags kväll på ungdomsgården. Det känns inte bra om verksamheten är i fara.

Han säger att fokus är på ungdomsgården, men det finns en naturlig koppling till det andra arbete som görs bland ungdomarna.

– Vi hade känslan att den här verksamheten är tryggad, det har vi inte nu, säger han. Vi hoppas att det inte händer något, men till dess vi får besked sprider sig oron.

Han säger att de tre dagar som ungdomsgården är öppen behövs. Det skulle öka sårbarheten att dra ner. Den regelbundna kontakten med ungdomarna är viktig.

– Besparingsbeslut handlar bara om pengar, men man måste se till vad verksamheten betyder också. Det kan bli kostnader någon annanstans om ungdomar lämnas vind för våg.

Ungdomarna som är på plats på fredagen tycker att ungdomsgården är en bra plats att gå till och träffa kompisar i stället för att dra runt på byn.

Några av dem vill att den skall vara öppen ännu oftare.

Omsorgsnämndens ordförande Hannu Sutinen (FP) säger att han inte kan ge några garantier, men att det skulle sitta långt inne att stänga ungdomsgården.

– Vi kommer att få stora sparkrav på oss framöver, men är medvetna om att de pengar vi inte lägger på förebyggande arbete kan vi bli tvungna att betala för att ta hand om problemen som uppstår i stället. Jag tycker att de skall få fortsätta, men ekonomin de kommande åren vet vi inte tillräckligt om.