Visa endast rubriker

Oenigt om Bollebygds budget

Höja skatten som oppositionen vill eller spara i verksamheterna för att nå en ekonomi i balans som majoriteten vill - det är frågan för Bollebygds kommun.

Bollebygds kommun antar stora delar av sin budget i juni, vilket ger en fördel i verksamheter där omställningstiden är lång. I november handlar det normalt mest om justeringar. Men i år har förutsättningarna ändrat sig drastiskt under året.

Majoriteten bestående av M, C, FP och KD samt oppositionens S, V och MP är eniga om att man måste revidera de finansiella målen.

– De är för kortsiktiga, säger kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (M). Det måste ges större möjlighet att balansera ekonomin över fler år så att inte målen spricker av tillfälliga förändringar.

Kommunstyrelsens vice ordförande Peter Rosholm (S) håller med om det och säger även att majoritet och opposition är eniga om investeringsbudgeten för 2010.

Men sedan går åsikterna isär. S, V och MP vill höja kommunalskatten med 65 öre för att spara mindre på verksamheterna, medan M, C, FP och KD vill ha oförändrad skatt.

– Verksamhet eller ekonomi, vad är viktigast? säger Peter Rosholm.

– Det krävs ekonomi för att ha en verksamhet, kontrar Christer Johansson.

Majoriteten har lagt ett förslag på ett generellt sparbeting på 2,5 procent av budgeten för alla verksamheter, men resultatet skulle då ändå bli 4,8 miljoner kronor minus 2010. Med hjälp av statens extra ekonomiska bidrag till kommunerna landar Bollebygd på plus två miljoner kronor. En reserv på 3, 5 miljoner kronor skall täcka eventuellt ökade kostnader för bland annat försörjningsstöd på grund av den finansiella krisen.

En av de mest angelägna investeringarna är ett LSS-boende intill Krafthuset för tio miljoner kronor. Den kan betala sig genom att kommunen slipper betala andra kommuner för boende.

Oppositionen vill bland annat använda sin skattehöjning 2010–2012 till mer pengar till skola/förskola 14,9 miljoner på tre år), mer pengar till omsorgen (10,3 miljoner), arbetsmarknadsåtgärder för unga (1,5 miljoner), kultur (1,05 miljoner) och underhåll av fastigheter (3 miljoner). Oppositionen vill bara ha ett enprocentigt effektiviseringskrav i verksamheterna och vill bland annat avsätta resurser för att underhålla fastigheter.