Visa endast rubriker

Nyfikenhet forskarens drivkraft

Kan man forska om vad som helst?

Anders Bengtsson, forskare på Högskolan i Borås, svarar ja på den frågan.

I veckan besökte han Sexdrega skola.

Att vara forskare är som att leka enligt Anders Bengtsson beskrivning. Han får ägna sig åt det som han tycker är roligt varje dag och tar reda på saker som ingen annan vet.

– Det är nästan som att gå i skolan. Jag måste läsa mycket hela tiden för att lära mig nytt. Skillnaden här är att jag inte har någon att fråga, jag måste ta reda på det mesta själv.

Barnen på Sexdrega skola hade förberett en rad frågor. Anders Bengtsson fick svara på allt från varför han forskar till hur lång han är.

De kom dessutom en hel del spontana frågor, som hur han orkar resa mellan bostaden i Göteborg till arbetet i Borås varje dag.

– En fördel med det här är att man inte måste vara på jobbet varje dag, jag kan jobba mycket hemifrån, säger han.

Anders Bengtsson är forskare på ingenjörshögskolan och beskriver själv att han forskar om små partiklar, molekyler och atomer bland annat.

– När jag var i er ålder gjorde jag massor av kemiexperiment. Jag var väldigt nyfiken och undrade vad olika saker egentligen bestod av.

Nyfikenheten drev honom till att bli forskare. Men han säger att han inte får reda på en massa nya saker varje dag. Han utför heller inga farliga experiment.

– Det finns forskare som gör experiment och sedan finns det sådana som jag, som jobbar med teorier.

Anders Bengtsson beskriver forskningsprocessen som långsam. Nya sanningar tar tid att leta fram.

Högskolan gick tidigare i höstas ut med erbjudande om att skolorna kunde få ett forskarbesök, det skulle skett den 26 oktober. Sexdrega skola nappade på erbjudandet.

– Det här är en fantastisk möjlighet. De yngre eleverna har jobbat i projekt om sol, vind och vatten och de äldre har precis börjat lite mer med naturorienterande ämnen, säger Annette Gredenius, lärare för klass fyra.