Visa endast rubriker

Nya lägenheten var full av kacker- lackor: "Vi vägrar bo i det här"

Ulrika Björck och Timo Forsman flyttade in i sin nya lägenhet den 2 oktober. Några timmar senare flyttade de ut.

Orsaken – kackerlackor, ett allt vanligare problem i bostäder.

– Vi vägrar bo i det här, säger paret.

Ett tiotal kackerlackor, döda eller levande, har det nyinflyttade paret hittills hittat i lägenheten som var tänkt att bli deras nya bostad.

– Den största var nog fem centimeter lång, säger Timo och måttar mellan tummen och pekfingret.

Flytten från Vansbro i Dalarna till Borås blev en chock för Ulrika Björck och Timo Forsman. Samma kväll som de baxat in sitt bohag i lägenheten dök den första kackerlackan upp.

– Först förstod jag inte vad det var för en insekt. Men när det gick upp för mig att det var en kackerlacka ville jag bara ut härifrån, säger Ulrika Björck.

Paret lämnade lägenheten omgående och tog in på hotell över helgen.

Först efter en kontakt med socialen fick de en tillfällig ersättningslägenhet av AB Bostäder.

Anledningen till att paret flyttat till Borås är för att Ulrika pluggar på Högskolan. Skolarbetet har blivit lidande på grund av den senaste tidens turbulens, bland annat har Ulrika missat en tenta.

Kackerlackor i bostäder är ett problem som vuxit på senare år, enligt skadedjursbekämparen Stefan Alvegran på Insecta. Men att bekämpa skadeinsekten är relativt enkelt.

– Får vi bara reda på att det finns kackerlackor i ett tidigt skede så löser vi problemet, säger Stefan Alvegren.

Saneringen av lägenhet inleddes bara någon dag efter att paret slagit larm. Men trots att insekterna troligen blir helt utrotade vill de inte flytta tillbaka, äckelfaktorn är för hög.

Timo och Ulrika har fått löfte av AB Bostäder om en ny lägenhet i ett annat område. Bostadsbolaget har också tagit kostnaden för hotellnätterna.

– Vi har kackerlacksproblem som dyker upp då och då. Ser man på en tioårsperiod så har problemet ökat. Vi tar larm om skadeinsekter på största allvar och åtgärdar omgående, säger Kai Jacobsson, bovärdschef på AB Bostäder.

Tills vidare bor Ulrika och Timo kvar i ersättningslägenheten.

Hur det blir med saneringen av alla kläder och möbler som finns kvar i lägenheten, eller vem som ska stå för den kostnaden, vet paret inte.

– Kackerlackor sprids ju bland annat med kläder och för att bli av med dem måste man antingen tvätta kläderna i minst 60 grader eller frysa ner dem i minst tre dagar, säger Ulrika.

Just nu känner de bara avsky och hela tillvaron har ställts på ända.

– Hade jag inte haft Timo hos mig vet jag inte hur det hade gått, säger Ulrika och ryser av obehag när hon försiktigt lyfter på en filt i soffan.