Fre, 2010-03-05 08:32
Ny meny, ny inredning och nya restauratörer. I kväll slår kallbadhusets Mat & Vin åter på spisen efter vinterns uppehåll.
Det lokala är återkommande i kallbadhusets restaurang Mat & Vin. Konstnärskollektivet Oddbirds i Tranemo har gjort bordslöpare med fiskmotiv, restaurangens eget öl Chef Jens har importören Pilsnergubbarna med säte i Ulricehamn letat upp i Belgien, golvet är Bolons vävda vinyl.
– Vi har mötts av så mycket entusiasm och det går snabbt att få hjälp. Det här är vårt livsverk, intygar Birgitta Bylin.
Jens Bylin, med rötter i Ulricehamn, blev köksmästare i Göteborg vid 23 års ålder och har de senaste sju åren haft den befattningen på pensionat Styrsö Skäret.
– Önskan om att starta något eget har funnits länge.
I samband med att de tidigare krögarna lade ner sin verksamhet i december, tog kallbadhusets förenings styrelse beslut att välkomna paret Bylin till den ljusa restaurangen.
– Vi vill att det ska vara öppet och gemytligt med plats för spontanbesök. Vi kommer ha en del temakvällar och happenings, som öl-, vin- och whiskyprovningar och så ska vi utveckla konferensverksamheten mer, avslöjar Birgitta Bylin.
Restaurangen öppnar i kväll och kommer fram till dess att familjens hus i Ulricehamn är färdigbyggt i sommar, vara öppen onsdag till och med söndag, då brunch serveras vilket är en nyhet i staden.
– Från och med juni kör vi öppet varje dag.
En kock från Styrsö Skäret följer med till Ulricehamn. Menyn som erbjuds är inte så fyllig men Jens Bylin kompenserar det med att ofta byta rätter.
– Varannan vecka, ungefär. Det gör det lätt att följa säsong.
Med en kvällens husman och en upplevelsemeny utöver dagens lunch, finns något för alla plånböcker.
Sedan Jens Bylin lämnade Ulricehamn för kockskola vid 16 års ålder, har staden förändrats.
– Tidigare fanns inget på den här sidan av järnvägsstationen, man skämdes över det. Men nu är här hur fint som helst.
Paret tänker samarbeta mycket med spat Mitt i sjön och kallbadhusförening för att marknadsföra inrättningen.
– Vi vill visa att vi är en ”treenighet”, menar Birgitta Bylin.