Visa endast rubriker

Mogaskolan byggs om för 27 miljoner

Egentligen skulle ombyggnaden och renoveringen av Mogaskolans låg - och mellanstadium redan vara klar. Men den har förhalats och försenats.

Nu har i alla fall ett anbud på 27, 3 miljoner kronor godkänts av politikerna.

Men i beslutet från kommunstyrelsens arbetsutskott finns en brasklapp. Anbudet antas under förutsättning att kommunfullmäktige godkänner projektet, som i dagsläget hamnar på totalt 32,6 miljoner kronor.

Förutom anbudet från Erik Larssons Bygg i Limmared på 27,3 miljoner kronor finns exempelvis en summa för oförutsedda kostnader och projekteringskostnader.

– Äntligen, utbrister specialläraren Katrina Einarsson när vi stöter på henne i A-byggnaden.

Det är den äldsta delen av Mogaskolan och den är byggd på 1940-talet.

– Här är så mörkt och kallt. Och lokalerna är inte alls ändamålsenliga. Nu måste ombyggnaden ske. Gör den inte det så går luften ur oss, säger Katrina.

Men rektor Rolf Lilja ser att förhoppningarna är goda för att den här omfattande totalrenoveringen nu ska sättas igång.

Rolf Lilja talar om slitna och trånga lokaler, undermålig ventilation, omfattande buller, ofräscha toaletter.

– Tanken var att fortsätta renovera låg - och mellanstadiet, när högstadiet var klart 2<\!q>002. Men så blev det inte, berättar Rolf Lilja.

Men turerna har varit många. För fyra år sedan fanns en klar ritning och ett klart program för renoveringen av A-, B-, D- och delvis C-byggnaden på skolan. Och byggarbetet beräknades då kosta runt 25 miljoner kronor.

Sedan fick kostnaderna för ombyggnaden prutas ned och fullmäktige godkände endast 18,6 miljoner kronor till hela bygget. Och när sedan ett anbud kom in för något år sedan låg det på 36 miljoner kronor.

Men nu är alltså en ny anbudsrunda klar. Och beslut ska tas på ett extra fullmäktige i januari.

Renoveringen, som beräknas komma i gång under februarilovet och pågå under två år, kommer att beröra 250 elever och personal.

– Visst kommer det att bli rörigt här ett tag. Vi vet ännu inte hur vi ska lösa lokalfrågan. Men eftersom antalet elever på högstadiet minskar kan vi kanske delvis flytta in där, säger Rolf Lilja.

Och en sak är han helt säker på.

– Det går inte att vänta längre med den här renoveringen. Skolan är en obligatorisk verksamhet och den ska inte bedrivas i undermåliga lokaler.