Visa endast rubriker

Misstanke om brott i Sicura

En förundersökning har inletts om affärerna i Sicura som plötsligt slog igen så att anställda stod utan löner och jobb.

En ledande person i företaget har kända kopplingar till ett beryktat mc-gäng.

Fackförbundet Unionen kräver nu att löner betalas för drabbade medlemmar och ska koppla in jurister om inte pengarna kommer nästa vecka. Det kan sluta med konkursansökan mot företaget.En brottsutredning har alltså dragits igång. Den omges av sekretess, men personer med god inblick bekräftar för BT att förundersökningen startats.

BT berättade i går om Sicura AB som anställde telefonsäljare på kontor i Borås, Göteborg och Malmö.

Plötsligt stängdes kontoren och ägaren försvann. De som jobbade i Göteborg hann få ut ett par, tre månadslöner, men riskerar skattesmällar eftersom Sicura inte betalade in skatter.Anställda i Borås och Malmö fick ingen lön alls utan blev helt blåsta på pengar och jobb.

En 31-årig göteborgare stod som ägare till bolaget då verksamheten plötsligt upphörde. Han försvann.Men andra personer spelade också ledande roller. Bland annat en man som av polisen är känd för sitt samröre med ett fruktat mc-gäng.

Några boråsare har figurerat i Sicura, som ägare eller i styrelsen. En av dem pekas av anställda ut som drivande i affärerna.

Men det förnekar han:

– Det är absolut inte så. Det enda jag ansvarat för är ett tidigare bolag som såldes till Sicura. Jag var bara anställd som alla andra.Mellan åtta och tio personer jobbade på kontoret i Borås och två av dem vände sig till Unionen i början av förra veckan. De kräver tillsammans cirka 80 000 kronor.

– Vi har ställt en lönefordran till företaget. Om man inte betalar nästa vecka kommer vi att gå vidare med våra jurister, säger regionchefen Per-Anders Larsson på Unionen Sjuhall, som omfattar Sjuhärad och delar av Halland.

– Tyvärr är det många unga människor som råkat illa ut. De har kanske inte tänkt så mycket på anställningsvillkor och annat och nu står de där utan någonting.