Visa endast rubriker

Miljöpartiet går åt vänster i Borås ? Sverigedemokraterna vågmästare

Miljöpartiet i Borås öppnar dörren åt vänster och vill samarbeta med Socialdemokraterna och Vänstern. Fast det räcker inte för att få makten. Nu är Sverigedemokraterna vågmästare.

Efter tolv år är Miljöpartiets besked att man överger sexpartisamarbetet i Borås. Miljöpartiet hoppas att något av allianspartierna ska samarbeta med de rödgröna. De vill se en majoritet över blockgränserna. Så här motiverar Tom Andersson beslutet:

– Vi tror att vi får igenom mest av vår politik då.

När det gäller fler tilltänkta samarbetspartier säger han:

– Jag tror att KD ligger oss närmast i Borås. Men vi har inte stängt dörren för FP eller C.

Mindre glada är de forna samarbetspartierna.

– Jag beklagar att Miljöpartiets val gör att Sverigedemokraterna hamnar i vågmästarställning, säger Claes Palmén (M), som är sammankallande för allianspartierna.

– Vi hoppas att de omprövar sitt beslut.

Palmén tror det är otänkbart att något av allianspartierna går med över och styr tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

– Min uppfattning är att ingen kan tänka sig det.

Tom Andersson (MP) tycker det är att göra det enkelt för sig att skylla SD:s vågmästarroll på MP.

– Det är samtliga partiers ansvar att se till att Sverigedemokraterna inte blir vågmästare.

Kommunalrådet Ulf Olsson (S) är desto mer positiv i sina kommentarer till beskedet från MP.

– Det är ett tydligt ställningstagande, det behöver Boråspolitiken. Det är väldigt bra utifrån demokratin att man visar väljarna den respekten att det block som fått flest antal mandat är också de som ska försöka att formera någon form av majoritet.

Men för det krävs det något mer parti. Och det räcker inte med det försvagade Vägvalet.

Olsson vill inte spekulera i om det skulle gå att få exempelvis KD att byta sida.

– Med detta ställningstagande kan vi börja jobba tydligt på en lösning.

En förvånad Karl-Gustav Drotz tar emot beskedet om att Miljöpartiet bytt sida.

– Vi hade diskuterat möjligheterna att MP skulle ställa upp på oss, det trodde jag. Nu blir det ju ingen majoritet, det hade det blivit om de hade gått med oss.

– Nu tar de en ställning som innebär att något av allianspartierna ska ta ansvar för den uppkomna situationen. De vill inte ta det ansvaret.

– Jag tycker det är märkligt att MP tar den här ställningen eftersom de varit ihop med oss alla år tidigare. Vi tog in dem när de var ute i kylan fast vi inte behövde dem.

Han hänvisar till Hans Gustavsson, som förhandlar för KD. Hans kommentar är:

– Spontant känns det lite knepigt.

Det var efter ett tre timmar långt medlemsmöte på söndagseftermiddagen som Miljöpartiets besked kom. Majoriteten var så pass kraftig att ingen krävde någon sluten omröstning. Men des-?to fler diskussioner lär det bli i alla partier under de kommande veckorna.

William Petzäll, Sverigedemokraterna: ”En vågmästarställning är ett drömscenario för oss. Det öppnar för att vi kan få större inflytande”.

Lennart Andreasson, Vänsterpartiet: ”SD får bara en vågmästarroll om vi ger dem det. Det var bra med ett besked från MP. Men det är alldeles för tidigt att säga hur det kommer att bli”.

Kerstin Koivisto, Vägvalet:

”Det låter intressant. Jag tycker det är oerhört positivt att hitta ett brett samarbete, det är betydelsefullt för kommunen. Nu får vi diskutera hur Vägvalet ställer sig”.

Kerstin Hermansson, Centerpartiet: ”Det är väl deras val, men Centerpartiet är inte berett att gå in och jobba med den konstellationen. Jag har hemskt svårt att tänka mig att något av allianspartierna kan det. Jag är lite förvånad över Miljöpartiets ställningstagande”.

Morgan Hjalmarsson, Folkpartiet: ”Det är olyckligt. Både kommunstyrelsen och fullmäktige blir beroende av SD. Jag är helt säker på att ingen av oss i alliansen går över”.

”Men om budgetarna ställs mot varandra och Sverigedemokraterna röstar för vår kan det bli så att de rödgröna får administrera en borgerlig budget. Det kan bli riktigt kaos”.