Visa endast rubriker

Miljökonflikt blåser upp i Buttorp - kamp för öringens överlevnad

I bakgrunden forsar Ätran livligt fram under bron vid Buttorp.

På strandkanten njuter Björn Ohlson av den vackra naturen. Ett område som han vill ska bevaras så att den unika Ätranöringen kan överleva.

Men den åsikten har hamnat mitt i en miljökonflikt. En konflikt mellan olika intressen.

Den privata företagaren Magnus Carlsson har köpt marken runt Buttorps gamla kvarn. Där vid forsen vill han bygga ett vattenkraftverk som ska producera grön el, som räcker till att värma upp 200 villor.

Just nu pågår hela den byråkratiska processen med tillstånd, samråd, miljökonsekvensbeskrivningar. Slutligen ska Miljödomstolen ta beslutet.

I det här läget väljer Magnus Carlsson att inte uttala sig.

Men Björn Ohlson, som har placerat sig på kraftverksmotståndarnas sida, är övertygad.

– Ett vattenkraftverk som stoppar forsen i Buttorp blir dödsstöten mot öringen. Och är ett helgerån mot projektet Rädda Ätranöringen, som pågår för fullt, säger han.

Under de senaste 30 åren har han varit engagerad i öringens fortlevnad. Han är fiskodlare och har odlat fram tusentals öringar vid sitt hem vid Ätran i Åsarp norr om Åsunden. Han har levererat öringar till Lygnern, Nossan, Säveån, Helgeå.

Och så till Ätran. Han har exempelvis plockat upp 25 föräldrapar från Ätran mellan Forsa i norr och Ljungafors i söder. Här har sedan utplanterats både yngel och lite större öringar av den unika arten som lever i vattnet på denna tre mil långa sträcka.

– Forsen i Buttorp är helt avgörande för öringen. Och nu tycker jag det är dags att öringen får klara sig utan stödutsättningar, säger han.

Och så berättar han om vikten av att öringen har fri vandringsväg under hela sträckan. För då begränsas inte öringens möjlighet till genetisk variation.

Öringen behöver också forsen för att kunna stå där och komma undan sina fiender som gäddan. Forsen syresätter även vattnet kraftigt - speciellt under varma sommardagar. Och öringen är en mycket syrekrävande fiskart.

– Forsen här i Buttorp har aldrig varit stoppad. Det har alltid funnits en bred kungsåder under bron. Och den här vackra forsen är den sista outbyggda i Ätran, säger Björn och beundrar den här unika miljön.

– Det vore bättre att markägaren fick bygga upp några vindkraftverk istället. Det produceras ändå för mycket vattenkraft i landet.