Visa endast rubriker

Målat tillsammans i elva år - nu ställer de ut tillsammans

Konstnärsvännerna i Överlidagruppen har målat tillsammans i elva år.

Under helgen öppnade deras julutställning på Ulfshed.

– Vi har så fantastiskt roligt ihop, det är väl därför vi har fortsatt att måla tillsammans varje vecka, år efter år, säger Lena Johansson.

Mogens Kraemer på Ulfshed har ställt i ordning en lokal som fungerar som både ateljé och utställningslokal. Det här är andra utställningen i år.

– Det är en perfekt lokal att ställa ut i, man blir inspirerad bara av att komma in hit, säger Camilla Kullberg.

Gruppen har ställt ut ett tiotal gånger under åren. Flera gånger i Överlida, men också på andra orter, tillexempel i Halland.

– Vi har ju verkligen utvecklats sedan vi började. Då var det ingen av oss som hade målat tidigare över huvud taget, säger Camilla Kullberg.

Det började som en kurs och sedan har det bara fortsatt. Kursledaren, Ann-Britt Liljegren, är nu en i gänget. Var och en har sin egen stil, men de flesta målar i olja.

– Några i gruppen målar någon tavla i akryl då och då, men olja dominerar.

Camilla och Lena framhåller gemenskapen som det absolut viktigaste i gruppen. Den obligatoriska kaffestunden är lika central som måleriet. Där utbyts tankar och erfarenheter om stort och smått.

– Den här kvällen är helig, det är väl i stort sett bara sjukdom som gör att någon inte kommer, säger Camilla Kullberg.

Både hon och Lena Johansson ser många fördelar med att måla i grupp.

– Vi inspirerar varandra på många sätt. Om man kör fast kan man alltid fråga någon annan för att få synpunkter och råd, säger Lena Johansson.

En annan viktig detalj är att de har en lokal där de kan låta alla målar stå framme.

– Det blir inte av på samma sätt hemma. Där finns så många andra saker som man borde göra. När man kommer in i vår lokal så bara all stress rinner av en. Det är verkligen avkopplande, säger Camilla Kullberg.