Visa endast rubriker

Liten risk för bristningar vid förlossning på SÄS

Risken för att kvinnor ska få svåra bristningar vid förlossningen är mindre på SÄS i Borås än på de flesta andra förlossningskliniker i landet.

Det visar statistik från Socialstyrelsen. – Vi har hög kompetens både hos barnmorskor och läkare. Hur vi handlägger förlossningen är något vi diskuterar hela tiden, säger avdelningschef Else-Marie Sällberg.

Skillnaderna är stora mellan landets förlossningskliniker när det gäller risken för kvinnor att få en allvarlig bristning i underlivet som komplikation till förlossningen.



På de stora sjukhusen i Stockholm, både Danderyds och Karolinska, är risken för att det ska inträffa för en förstföderska mer än dubbelt så stor som vad den är om förlossningen äger rum i Borås.



Jämförelserna gäller 2007 och statistiken är hämtad från Socialstyrelsens medicinska födelseregister. Enligt Socialstyrelsen är skillnaderna uppseendeväckande stora, och kan inte bero på att kvinnorna har så olika medicinska behov eller problem på olika sjukhus i landet.



SÄS tillhör, tillsammans med bland annat Ryhovs sjukhus i Jönköping, de sjukhus i landet där den risken är som minst. Vid SÄS är risken för en förstföderska 3,6 procent, vilket kan jämföras med sex procent som är genomsnittet i riket.

– Jag tycker nog att vi har legat relativt lågt länge, säger avdelningschef Else-Marie Sällberg vid förlossningskliniken i Borås och går tio år tillbaka i avdelningens statistik över svåra bristningar.



Vid förlossningen följer man statstiken noga för att se om någon förändring inträffar. När siffrorna för några år sedan visade en tendens att gå uppåt, satsade kliniken på extra utbildningsdagar.



– Vi har frågan levande hela tiden. Ett av målen i Västra Götalandsregionen är också att ha låga antal bristningar hos kvinnor, säger hon och menar att mycket bygger på ett gott samarbete mellan läkare och barnmorska. Att kliniken är utbildningsplats för barnmorskestudenter bidrar också till att frågan om god förlossningsvård hålls aktuell.

– Men det är jätteroligt att vi ligger bra i statistiken. Vi har duktiga barnmorskor och läkare på kliniken. Vi för hela tiden en dialog kring arbetet vi gjort och varför en siffra ändrar sig och gör återkoppling, säger Else-Marie Sällberg.