Visa endast rubriker

Lärlingsutbildning i Mark till hösten

I höst testas det nya systemet med lärlingsutbildning på Kunskapens hus.

Mark är en av försökskommunerna när regeringens gymnasiereform ska prövas i praktiken.

Det är eleverna på omvårdnadsprogrammet som får möjlighet att förlägga delar av sin utbildning på en arbetsplats i stället för i skolan.

– Det här är en dröm för oss, säger Carina Nyhage som är mentor och APU-samordnare för omvårdnadseleverna.

Från och med den här höstterminen kan eleverna i årskurs ett välja att gå som lärlingar på en arbetsplats inom vård/omsorg. Det handlar om att arbeta praktiskt två dagar i veckan under hela skoltiden.

Lärlingsutbildningen kan på så vis ersätta den traditionella undervisningen i programmets karaktärsämnen.

Kommunerna i Sverige har kunnat ansöka om platser till det lärlingsprojekt som nu startat. Omvårdnadsprogrammet i Mark fick först två platser (som redan är tillsatta) och därefter ytterligare fem (som fortfarande är lediga).

– Nästa vecka ger sig eleverna ut på sin ordinarie praktik som håller på fram till jul. De får fram tills dess att känna sig för. Vi vill få ut fler än de två som redan bestämt sig, säger Carina Nyhage.

Försöket med lärlingsutbildning kommer fortsätta även kommande år. Än så länge är det bara klart att eleverna som går omvårdnad får den möjligheten, men fler program kan komma att inkluderas i projektet.

Därför välkomnar rektor Inger Strömberg företagarna i Mark att ta kontakt med skolan.

– Det går bra för företag att ”pusha” för yrken inom en viss bransch, till exempel om man vet att det är dålig återväxt framöver.

Lärlingsmodellen kan också vara ett alternativ för dem som vill utbilda sig till ett yrke som faller utanför ramen för den nya gymnasieskolan.

Lisa Dahlberg (s), utbildningsnämndens ordförande i Marks kommun, tror att lärlingsmodellen kan vara bra då eleverna får en större koppling till arbetslivet.

Hon menar dock att det vilar ett fortsatt stort ansvar på skolan och att det är viktigt med en dialog med företagen.

– Ett annat bekymmer kan vara att säkra att eleverna verkligen lär sig någonting, säger hon.