Visa endast rubriker

Kyrkan tvingas sälja församlingshem

Kyrkopolitiker i Surteby-Kattunga vill sälja församlingshemmen för att få ordning på ekonomin.

Hajom.

– Vi känner oss tvingade att göra något konkret efter tre års underskott, säger Lars-Olof Johansson (c), ordförande i kyrkonämnden.

Totalt har det hittills handlat om ett underskott med en miljon, och för varje år beräknas församlingarna gå back med 300 000 kronor.

– Gör vi inget nu så skjuter vi bara problemet framför oss och då krävs ännu mer drastiska åtgärder på sikt, säger Lars-Olof Johansson.

I första skedet vill nämnden sälja församlingshemmen i Hajom, Fotskäl och Berghem.

– Driftskostnaden ligger på 700 000 – 800 000 kronor varje år, och om man tittar på det förhållandevis låga nyttjandet så blir det orimligt höga kostnader per tillfälle, säger Lars-Olof Johansson.

Bygdegårdar

Han påpekar att samtliga orter har bygdegårdar, och tror att en del av sammankomsterna istället kan förläggas där.

– Dessutom kan kyrkorna användas mycket mer än idag. Jag tror exempelvis att många möten kan förläggas i kyrkan, säger Lars-Olof Johansson.

Kyrkonämndens förslag kommer att behandlas i samfällda kyrkofullmäktige på torsdag. Och om ledamöterna är inne på samma linje kommer nämnden föreslå att Björketorps församlingshem eller prästbostad säljs nästa år.

– Jag tror inte att någon i nämnden tycker att det är roligt att behöva lägga det här förslaget. Vi kommer att diskutera detta mycket noggrannt med församlingsborna och är öppna för andra förslag för att minska kostnaderna. Men vi ser inga andra möjligheter, säger Lars-Olof Johansson.

Lösa lån

Försäljningen av församlingsshemmen beräknas ge ett tillskott på tre-fyra miljoner, och då skulle ett lån i den storleksordningen kunna lösas.

De minskade driftskostnaderna skulle i sin tur öppna för en efterlängtad satsning.

– Många har pratat om att de vill ha en diakon, men det är upp till fullmäktige att komma med det förslaget, säger Lars-Olof Johansson.

Surteby-Kattunga pastorat har en sammanlagd budget på nio miljoner per år, som huvudsakligen kommer från kyrkoskatt och begravningsavgifter. Cirka 90 procent av befolkningen i Björketorp, Hajom, Fotskäl, Tostared och Berghem är anslutna till kyrkan.