Visa endast rubriker

Klimattåg stannade till i Borås

HSB:s klimattåg reser riket runt för att utbilda om klimatfrågor.

I går var det dags för ett stopp i Borås och intresset var stort.

Med ett eget klimatavtal och ett mål att halvera sina utsläpp av växthusgaser till sitt hundraårsjubileum 2023 reser HSB nu landet runt med sitt klimattåg.

– Vi har konkreta svar på hur man kan minska förbrukningen och det vill vi visa för befolkningen, säger Mia Torpe, miljöchef på HSB.

I fyra tågvagnar visar HSB tips på hur man kan bli klimatsmart. Utanför tåget sitter Eva Alsin och trampar på en cykel som i sin tur driver en mixer.

– Det gick ju bra! utbrister Eva när hon går av cykeln och ser resultatet i mixern. En smoothie gjord med äpple, kanel och yoghurt.

– Vi kan skaffa hem en sådan här så kan vi använda den när vi ska se på tv, säger Eva och skrattar. Hon besökte klimattåget för att få nya idéer.

– Det finns många sätt att spara energi på. Speciellt när man lagar mat, säger Eva och smakar på sin nymixade smoothie.

Sven Eriksonsgymnasiet var samarrangörer när HSB stannade i Borås och för eleverna var det obligatoriskt att ta en tur genom tåget. Sedan väntade även en klimatshow med förre tv-meteorologen Pär Holmgren och komikern Staffan Lindberg.

– Jag kör den teoretiska bilden med hårda fakta medan Staffan gör en komisk tvist på det. Det är viktigt att fånga allas intresse och visa att vi faktiskt har möjligheten att göra någonting åt problemen, säger Pär Holmgren.