Visa endast rubriker

Kapten Rock rockar loss med barn i Ulricehamn

Kapten Rock är en isbjörn som barnen i Ulricehamn får lära känna.

Laila Fältby och Justina Sandberg har åkt runt i tre dagar och framför ett program för barn i framför allt åldern 3–5 år.

Kulturförvaltningen har ett uppdrag att ordna olika program för olika åldrar av barn och ungdom. Föreställningen ”Captain Rock och hans vänner” är ett av dessa.

Det hela bygger på Laila Fältbys nya barnbok med samma namn. Tillsammans med Justina Sandberg framför hon någon form av dramatisering. Riktigt hur man ska klassa det vet man inte utan kallar det helt enkelt dans, musik och hyss.

Under tre dagar har man varit runt på de mindre biblioteken. Det startade på tisdagen i Blidsberg. På onsdagen stod Vegby och Marbäck på tur och i går avslutade man på biblioteken i Timmele och Hökerum.

Det var många barn som mött upp i Marbäck. De flesta kom från förskolan, men ett par mammor fans även på plats med egna barn.

Det blev en fartfylld tillställning. Laila och Justina hade ingen svårighet att få med sig barnen. I vissa fall hade man till och med lite svårt att få dem att sluta berätta om till exempel Danmarksresor. Men visst är det härligt med berättarsugna barn.

Berättare var Laila Fältby själv, utstyrd i spännande klädsel och rolig hatt. Det är hon hon skrivit boken det hela bygger på. Själv bor hon i utkanten av Kungsäter och är alltså sjuhäradsbo.

Laila Fältby berättar att hon fick iden till boken då hon arbetade som diskjockey ombord på Stena Line. Då hade hon även hand om barn underhållningen på färjan och hon började fundera på hur man skulle kunna göra den lite roligare. Successivt växte idén om Captain Rock, sköldpaddan Helmet, bläckfisken Kalle Maris, fjärilen Mari Passa och skeppet Lady Nature fram. Den utvecklades snabbt till ett stort äventyr på 260 sidor.

Det är hennes första bok och hon är själv förvånad över dess tillkomst. Första delen av boken handlar om hur Captain Rock och hans tre kompanjoner hamnar på skutan Lady Nature.

Det var Justina Sandberg som framträdde som isbjörn, sprallig och busig till barnens stora förtjusning. Själva fick barnen vara delaktiga i föreställningen på många olika sätt.