Visa endast rubriker

Justitieministern inviger polisstationen ? utvärderar nya polissatsningen

Justitieminister Beatrice Ask inviger idag den nya polisstationen.

Hon vill titta på resultatet av statens satsning. Men, gör två poliser dagtid skillnad?

I dag ska Betarice Ask inviga den nya polisstationen. Det är ett ovanligt avtal kommunen slutit med den statliga polisen, nämligen att kommunen delvis betalar för statlig polisiär verksamhet. Enligt pressmeddelandet vill Ask titta på resultatet av sina nya satsningar. Så vad är resultatet hittills?

Eftersom omplaceringen ledde till polisbrist i Mark har man inte kunnat hålla bemaningen riktigt som det var tänkt. 1,5 tjänst ska arbeta i Svenljunga. Av den tiden har nära 15 procent fått läggas på Mark.

– Så länge poliserna i Mark inte räcker till så blir det så, säger George Svensson.

En vanlig dag cirkulerar de runt i byarna och pratar mycket med folk. De har också ägnat mycket tid åt Mogaskolan. Och så har Överlida fått en hel del bevakning, eftersom där ligger två banker.

Om det har gett någon effekt på förtroendet för polisen går inte att säga. Det är alldeles för tidigt.

– Det handlar mycket om att få folk att känna sig trygga av att de ser att vi är här. Många nöjer sig med bara ett samtal. Det kan vara en stor fråga för den enskilde men bedömer som en mindre händelse. Men de brukar vara nöjda när de har fått prata, säger Nils-Erik.

En följd av flytten är att allt fler ringer till kommunens växel när de vill ha tag i polisen, inte det nationella nummer man egentligen ska ringa.

– Invånarna här ringer direkt till oss, via växeln på kommunen. De kan säga att de har försökt på det centrala numret men att de inte kommer fram. Ledningscentralen i Göteborg har börjat undra varför vi känner till brottsliga händelser före dem, säger George.

Någon minskad brottslighet går inte att mäta på så kort tid, men särskilt glada för polisnärvaron verkar de kriminiella inte vara.

– Det har varit ganska uppenbart att de kriminella blir besvärade av att vi är här. Vi känner ju till de flesta och det räcker med att tilltala dem med förnamn för att de ska tycka att det är obekvämt. I Mark har vi arbetat aktivt med att störa den kriminella verksamheten, och många flyttade då till Svenljunga, så vi känner dem, säger George.

Blir det besvärligt på ett ställe har man alltid någon kontakt på en annan ort där man kan arbeta mer ostört.

– Om det blir för jobbigt för dem i Svenljunga, kanske de flyttar vidare. Jag vet inte var de kommer att ta vägen, säger George.