Visa endast rubriker

Julen tjuvstartade på Hofsnäs

En månad kvar till jul och första advent är först om sex dagar. Men i helgen drog hantverkarna i Gammelgården igång sin julmarknad i Hofsnäs.

– Det är lagom att börja nu. Det blir så stressigt sedan, säger Bertil Strömsjö som var en av besökarna.

Det var med marschaller, snö och solsken som gästerna välkomnades till gammelgården i Hofsnäs. Det var dags att inviga 2008 års julmarknad som pågår varje helg fram till tredje advent. Förutom en marknad bjöds det på fika samtidigt som man kunde köpa lotter. Och i bakgrunden kunde man så klart höra de traditionella julvisorna.

Ökar hela tiden


Marknaden startade redan 1984 då två hantverksentusiaster från trakten bestämde sig för att ställa ut sina varor för försäljning. Sedan dess har marknaden ökat och idag utnyttjas hela utrymmet i gammelgården i Hofsnäs.

– Det skulle inte gå att få in någon mer utställare idag, säger MayBritt Johansson, som är en av hantverkarna.

Idag lockar marknaden hantverkare från andra ställen än Hofsnäs.

– Vi har många hantverkare som har rest en bra bit för att komma hit, säger MayBritt Johansson.

Just hantverk är temat för julmarknaden. Allt som finns tillgängligt för försäljning är gjort av utställarna själva. Besökarna kan köpa alltifrån mössor, lås, tomtar till kuddar och porslinsfigurer. Allt som köps fås även inpackat i en av marknadens egna papperspåsar.

En tradition


Två av besökarna var makarna Christina och Bertil Strömsjö.

– Vi kommer här ifrån så det har ju blivit lite av en tradition att gå hit, säger Bertil. Vi har grannar som ställer ut saker här och så är det så stämningsfullt att komma hit.

Att julen skulle ha börjat för tidigt håller de inte med om.

– En vecka före första advent är okej . Men tidigare än så går inte.