Visa endast rubriker

Jobbkläder en politisk fråga

Ett helhetsgrepp tas kring arbetskläder för de kommunanställda.

Men de nya riktlinjerna ska först behandlas av politikerna.

- Traditionellt har de anställda inom de tekniska verksamheterna fått mera kläder. Det har då främst handlat om skyddskläder, som lagen föreskriver. Men även om andra arbetskläder, säger Sonja Mozer-Rosell, personalchef i Svenljunga kommun.

Sedan maj förra året har personalenheten utrett och kartlagt hur det ser ut med arbetskläder bland de anställda. Och hur det bör vara. Då har även jämställdhetsaspekten tagits med.

Nu har nya riktlinjer tagits fram. Genom att ta ett enhetligt grepp ska ingen förvaltning gynnas eller missgynnas.

Och enligt förslaget ska följande gälla för arbetskläder fram över:

De som arbetar inom äldreomsorgen ska få arbetsskjorta och byxor. Inom hemtjänsten, nattpatrullerna och hemsjukvården gäller arbetsskjorta, byxor och jacka.

Inom psykiatrin gäller byxa och jacka, inom barnomsorgen arbetskläder för uteaktiviteter, inom lokalvården bussarong, byxa och skor, på miljöenheten jacka, överdragsbyxor och skor, på Moga Fritid t-shirt, shorts och arbetsskor och på fritidsgården jacka.

- Nu ska politikerna ta ställning till dessa riktlinjer. Och sedan behöver en del arbetskläder kompletteras, menar Sonja Mozer-Rosell.

I Tranemo kommun finns i dagsläget inga gemensamma riktlinjer för arbetskläder.

- Varje nämnd och förvaltning får avgöra vilka profil- eller arbetskläder som det finns behov av, säger personalchef Ann-Christin Nilsson.

- Och för skyddskläder ska föreskrifterna följas