Visa endast rubriker

Invandrare från Södertälje på plats i Svenljunga

I två dagar har invandrare från Södertälje fått guidning i Svenljunga.

Det är kommunens senaste försök att få upp antalet invånare.

En busslast invandrare från Södertälje kom på måndagen till Svenljunga. I två dagar har de bland annat fått se på centrum, simhallen och bostäder och som sista punkt visades Mogaskolan. Det här är det senaste försöket att höja antalet invånare i Svenljunga.

– Vi har närhet och trygghet här. De slipper långa pendlingstider och här finns bra möjligheter till jobb, säger Zeljko Vidakovic, integrationssamordnare i kommunen.

Besöket är en del av projektet ”Vägar till hela Sverige”, där sex personer arbetar med att få invandrare från Södertälje att flytta ut till småkommuner. Från projektets start i början av året har 88 personer flyttat ut. Och de 10, 15 som hade kommit till lilla Svenljunga verkade ganska sugna.

– Ja jag överväger det. Men jag har en familj också som jag måste övertyga i så fall, säger Mazin Tawfeeq som har med sin son Josef.

Hemma i Södertälje finns fru och en dotter. Själv har han varit i Sverige ungefär fem månader, medan hans fru bott här i cirka ett och ett halvt år. Mazin ser flera fördelar med en liten ort.

– I Södertälje är det sådan arbetslöshet, det är nog lättare här.

Att kanske bli ensam och inte ha någon från sitt hemland på orten, bekymrar inte.

– Det är sådana svårigheter vi förväntar oss när vi lämnar vårt land. Det kan bli svårt i början men i en liten ort kommer man nog in i samhället fortare, säger Mazin.

Ett dragplåster kommunen lockar med är de många industrierna i närområdet. Men, när varslena haglar, är det något att komma med?

– Det är så i hela landet, det går över, säger Zeljko Vidakovic.

Och, kanske är det inte jobb som snurrar i huvudet på famlijerna i första hand.

– Först en bostad, sedan att lära sig språket och sedan får man se hur det blir med jobb, säger Iman Jelo.