Visa endast rubriker

I dag avgörs om högskolan i Boråsska få utbilda forskare

I dag blir det klart om Högskolan i Borås ska få rätt att utbilda forskare.

Beslutet är ett av de viktigaste i lärosätets historia.

– Ja, det kan man säga, säger rektor Lena Nordholm.

Tidigare var det bara universiteten som hade rätt att examinera forskare, och inte landets högskolor.

I Borås är detta något man länge strävat efter att få göra, och tidigare har högskolan ansökt om att få bli universitet. Den ansökan avslog dock Högskoleverket.

Den 10 juni förra året beslutade riksdagen att även högskolor ska kunna få rätt att examinera forskare, men bara inom vissa profilområden.

Det är ett sådant tillstånd högskolan har ansökt om, och svaret kommer alltså i dag. Beslutet är ett av de största i lärosätets historia.

– Ja, det kan man säga om man begrundar att detta har varit högskolans strävan ända sedan 1990-talet, säger Lena Nordholm.

Sammanlagt har man ansökt om att få utbilda forskare inom fem olika områden, nämligen bibliotek och information, lärarutbildningen, resursåtervinning samt inom två textila områden.

Dagens besked handlar om de tre förstnämnda områdena, när de gäller de textila områdena kommer beskedet senare eftersom Högskoleverket vill utreda dessa områden ytterligare.

– Totalt är det åtta eller nio olika lärosäten som har ansökt om det här, men vi har varit lite kaxiga som har gått in med flera ansökningar, säger Lena Nordholm.

Enligt henne skulle det betyda oerhört mycket om man fick de eftertraktade tillstånden.

– Det ger i så fall en helt annan legitimitet i den akademiska världen. Det betyder att vi höjer vår status, framförallt internationellt.

Dessutom handlar det om ekonomi eftersom en forskarutbildning också kan ge forskaranslag.

Enligt den nya lagen får högskolorna ansöka om examensrätten flera gånger, så ett nej i dag betyder med andra ord inte att det är kört för Högskolan i Borås.

– I så fall får vi en fingervisning om vad vi måste förändra innan vi söker på nytt.

Och om svaret i?dag blir positivt vet rektorn Lena Nordholm vad man ska göra:

– Då slår vi klackarna i taket.