Visa endast rubriker

Herrljunga tar tag i ohälsan

Många kvinnor över 45 år mår dåligt.

I Herrljunga mår de sämre än i landet i stort men man vet inte riktigt varför.

Många är långtidssjukskrivna, något som i sin tur kan göra att man mår ännu sämre.

Det här med den omfattande ohälsan är något man tar tag i i Herrljunga. I kommunfullmäktige har frågan diskuterats flera gånger och på kommunen finns ett folkhälsopolitiskt råd för att titta närmare på frågan.

Och folkhälsosamordnare Viveca Lundahl sliter dagligen med frågan om hur hälsan kan förbättras.

Men även Svenska kyrkan anser att folks hälsa är en viktig fråga. För att vi ska må bra måste såväl kropp som själ vara i balans.

Omvärldsanalys

När Catarina Granath Jonsson började sitt arbete som diakon i Herrljunga pastorat för ett år sedan blev en av hennes första uppgifter att göra en så kallad omvärldsanalys.

Denna skulle ligga till grund för det framtida diakonala arbetet.

Analysen var klar i våras och den blev ganska heltäckande. Några av de siffror som kom fram var extra påfallande. Det gäller ohälsotalet bland främst kvinnor över 45 år.

– Som kommun låg vi en bit över riket i stort. Siffrorna var så pass påfallande att vi inte under några omständigheter kunde bortse från dem då vi drog upp riktlinjerna för det framtida diakonala och sociala arbetet, säger Catarina Granath Jonsson.

Under tiden som hon jobbade med omvärldsanalysen hade hon kontinuerlig kontakt med folkhälsosamordnare Viveca Lundahl, som satt med ett kommunalt folkhälsobokslut som pekade åt exakt samma håll.

– Jag träffade dessutom en del kommunala ledare under våren och samtalade med dem om det uppkomna läget i kommunen. Detta resulterade så småningom i att tanken kring en mötesplats för långtidssjuka tog form. Där är vi nu!

Det blir ett samarbete mellan kommunen, svenska kyrkan och Sensus studieförbund.

Kyrkan kommer dessutom att köpa in extern kompetens, Elisabeth Rosenqvist, som har lång erfarenhet bland annat när det gäller smärtkompetens.

Exakt när man startar vet man inte, men man hoppas komma igång före jul. Det handlar inte om någon öppen verksamhet utan man skapar en grupp på upp till tolv personer.

Meningen är att denna sedan träffas varje tisdagförmiddag. Det ska bli en plats där deltagarna kan finna kraft, balans och välbefinnande, en mötesplats för människor i samma situation.

God frukostbuffé

Det ska finnas möjlighet till friskvård i olika former, såväl samtal som olika aktiviteter. Och varje träff inleds med en god frukostbuffé.

Just nu håller man på att samla ihop folk som kan vara intresserade att vara med i gruppen. Den som tycker det verkar intressant kan kontakta pastorsexpeditionen.